Fontosabb, mint gondolnád: ügyelj többet a világításra!

Kétségtelen, hogy az emberek számára nem az optimális világítási beállítások megtalálása a legégetőbb kérdés a lakberendezésben. Azonban nem csak az összeillő bútordarabok vagy a csúcstechnológiájú elektronikai eszközök beszerzése jelenti az otthoni idill megteremtésének kulcsát. Ahogy blogunkban már több alkalommal értekeztünk róla, a világítás minősége alapvetően befolyásolja hangulatunkat, komfortérzetünket, kedvünket és egészségünket. A megfelelő világítás mondhatni testünk, lelkünk alapvető élettani követelménye. Most nézzük át, hogy mit tehetünk a tökéletes otthoni világításért – azaz mit tehetünk saját magunkért!?

Paulmann_AirLED_Lakásvilágítás

A világítás a természetes fénynél kezdődik, így a lakás paraméterei által behatárolt lehetőségekhez képest törekedni kell arra, hogy a napfény a lehető legnagyobb területre elérjen a szobákban. Ezt nyilvánvalóan nem csak az ablakok elhelyezkedése és mérete befolyásolja, fontos a bútorok ezen szempontra való tekintettel történő elhelyezése. Mesterséges fény nélkül nincsen lakás, nincsen otthon – de az optimális az, ha a nap jelentős részében elegendő a napfény.

Paulmann_URail

Ahogy a napba se kellemes nézni, úgy a lámpákba sem. Ezért az egyik legfontosabb szempont minden szakértő szerint, hogy a fényforrások „vakításmentesek” legyenek. A lámpaburák megválasztásánál ügyeljünk arra a fénykibocsátás szöge mellett, hogy ne tudjon közvetlenül az ember szemébe világítani például egy LED-körte. Fontos továbbá, hogy variáljuk a fényforrások típusát. Nem szabad megragadni a függő és az asztali lámpák egyhangúságában. Ajánlom figyelmedbe például az indirekt világításról szóló cikkeinket vagy a webáruházunkban kapható LED-szalagokat. Nagyon hasznos, ha tudjuk szabályozni a lámpák fényerejét. Írtunk legutóbb a Philips SceneSwitch újdonságairól, amellyel hagyományos kapcsolókkal is tudjuk a fényáramot változtatni. Emellett a dimmelést (fényáram szabályozás) lehetővé tevő, kör alakú fali kapcsolók alkalmazása még szélesebb lehetőségeket nyújt, illetve természetesen az okos világítás termékei is igazodnak a napi ritmusodhoz, a különböző otthoni teendők eltérő fényigényéhez.

Philips_étkezőasztal

Most pedig nézzünk néhány tippet a lakás helyiségeihez! Bár nem árt néha az alapokat átismételni, új tanácsokkal tudunk szolgálni a haladók számára is.
A konyhában különös hangsúlyt fektess arra, hogy fényforrásaid megfelelő színvisszaadási indexszel (Ra) rendelkezzenek! Az ételek készítésénél a lakásvilágításnál általánosan elvárt 80-as értékhez képest a 90 Ra értékű fényforrásokat ajánljuk a legtöbb szakemberhez hasonlóan mi is. Kínálatunkban szerepelnek ilyen lakossági retrofit Paulmann LED fényforrások. Ne feledd: minél jobban látod, élesebbnek érzékeled az ételek színeit, azok annál inkább étvágygerjesztők!

Konyha_Paulmann

A hálószobában ügyelj rá, hogy külön tervezést igényel a szoba és az ágy világítása! Ha szoktál az ágyban olvasni, az éjjeli kis szekrényre helyezett asztali lámpa helyett javasoljuk a falra szerelhető lámpákat. A szobához természetesen illő lehet egy függő lámpa nagyobb méretű burával, de az indirekt világítás itt is megfontolandó.

VITA_Conia

A nappaliban a legfontosabb a feljebb említett szabályozhatóság. A nappali a többi helyiséggel szemben gyakorlatilag a nap minden ébren töltött részében teret ad az otthoni tevékenységeinknek, legyen az munka, beszélgetés vagy kikapcsolódás. Ezek természetüknél fogva különböző fényerejű világítást követelnek. A koncentráció fokozása érdekében erősebb fényre van szükség, míg egy este csevejhez vagy filmezéshez „halkabb” háttérvilágítás illik.

Paulmann_indirekt világítás_nappali

Az étkezőasztal fölé akár egy nagyobb, akár több kisebb függő lámpát állítasz, ajánlott a fényforrásokat kb. 60-65 cm-re beállítani az asztal lapja fölé. Az állólámpákat érdemes a falakhoz közel, akár a sarkokba elhelyezni, így a falról szétszórt fény kellemes hangulatot tud árasztani.

Nordlux_Elevate

Reméljük, hogy találtál néhány megfontolandó tanácsot a fenti sorokban, vagy akár újabb ötleteket inspiráltunk ezzel a bejegyzéssel. Bármilyen megoldást is választasz, kezd a megvalósítást azzal, hogy szétnézel nálunk a LED fényforrások között! És ne feledd: érdemes több időt fordítani a világításra!

Minden vélemény számít!