LED kisokos – avagy 10 dolog a LED világításról, amit jó, ha tudsz

Kezdő vagy a blogunkon és egyelőre sűrű köd van közted és a LED-fény között? Esetleg az alapokkal már tisztában vagy de még tisztulhatna a kép? Nem hagyunk cserben! Bejegyzéseink témakörei és felépítései sokrétűek, mindegyik mond valamit a LED technológiáról, most azonban pontokba foglalva kicsit sűrítjük az ismereteket. Nem mindenkinek ugyanazon tulajdonsága miatt előnyös egy LED-fényforrás, ezért sem árt azoknak sem az ismétlés, akik már hallottak „ezt-azt”. Leszögezem: a pontok egymást követése semmiképpen sem tükröz tudatosságot – ha van kedved, állítsd fel a mi mankóinkkal a saját fontossági sorrendedet!

Philips otthoni LED világítás

* A LED-technológia forradalmat hozott a világítás gyakorlatilag minden területén. A napjainkban gyártott LED „izzók” akár 20-25 évig működhetnek, de ha a fejlődés továbbra is ilyen rohamos marad, ennek a duplája sem elképzelhetetlen hamarosan. Egy emberöltőn át szolgálhatja felhasználóját egy LED-körte. Vagyis csak akkor kell cserélni, ha valami miatt változtatni szeretnénk, de szükségből semmiképp. Jól hangzik, igaz?

* A LED „izzónk” nem fog egyszer csak kiégni. Felejtsük el azokat a bosszantó helyzeteket, mikor egy hagyományos villanykörte feladta a szolgálatot és ha nem volt otthon egy még nem használt 40W-os villanykörte, akkor a másik szobából kellett pótolni. A LED lámpa a kijelzőkhöz hasonlatosan halványulni kezd az idő előrehaladtával – de ahogy az első pontban írtam, ettől a jövő héten még nem kell tartani…

* Milyen fontos mérföldkő a LED a mesterséges világítás történelmében? A LED technológia forradalma mindösszesen a negyedik a sorban. 1802 az első elektromos áramot használó izzó feltalálásának évszáma, melyben egy vékony platinaszál izzott fel. Aztán jött Edison 1878-ban a szén izzószállal, majd az 1930-as évektől jöttek a fénycsövek. A LED történelme is már fél évszázados, de még számos fejlesztésen kellett átesnie, hogy az elmúlt években tapasztalt térnyerést megtapasztalhassuk.

Osram_retrofit_LED

* Sokan a hagyományos izzókat kompakt fénycsővel vagy energiatakarékos izzóval váltották ki. Nagy hátrányuk azonban, hogy zavaróan sok időbe telik, mire teljes elánnal világítanak. Ezzel szemben a LED-lámpa rögtön a felkapcsolás után teljes fényességet ad, ami azt hiszem, elvárható egy fényforrástól, legyen az bárhol.

* Ha már itt tartunk: a kompakt fénycsővel ellentétben a LED-ek nem tartalmaznak egészségesre káros anyagokat, mint például a higany.

* A LED egyik általánosságban legkedveltebb tulajdonsága az alacsony energiafogyasztás. A rezsiköltségek csökkentése mellett ez a környezetvédelemben sem elhanyagolható. Ráadásul a hagyományos izzókkal szemben a felvett energiának nagy részét nem adja le hőként, csak arra fordítja, amire rendeltetett: kitűnő minőségű világításra.

* A LED a „fénykibocsátó dióda” (Light Emitting Diode). A fényt úgy hozza létre, hogy benne egy félvezető felületen az elektronok mozgásaik közben fotonokat bocsátanak ki. Nem is megyek jobban bele a részletekbe, az idevágó fizikalecke számos helyen fellelhető a világhálón.

893904_680345211999911_924062343_o

* A LED lehet okos. A XXI. század műszaki cikkeinek egyik legfontosabb jelzője egyes LED-lámpákat is megillet. A vezető gyártók mindegyike gyárt olyan termékcsaládokat, ahol mobil applikáció segítségével a lakás, sőt a világ bármely pontjáról vezérelhetjük a teljes otthoni világítási rendszert. Nem kell visszamenni a fürdőszobába, ha égve maradt (ezt a kifejezést vajon használni fogjuk évtizedek múlva?) a lámpa, előre programozhatjuk a fel- és lekapcsolást és még sok más hasznos funkció, ami kihasználásra vár.

* A LED-lámpák különböző színekben világíthatnak. Az okos villanykörte alapvető tulajdonsága, hogy színek millióiban képes pompázni. Az okos világítás előre programozhatóságának egyik nagy előnye, hogy előre beállíthatjuk, adott napszakban és helyzetben milyen színű világítást szeretnénk környezetünkben – igazodva a hangulatunkhoz.

* Végére is értünk a kis listánknak. A felhasznált modern technológia és az anyagköltség miatt egyelőre még drágábbak a LED-es fényforrások, mint amennyiért korábban a hagyományos izzókat be lehetett szerezni, azonban az energiamegtakarítás olyan mértékű, hogy néhány (és tényleg csak néhány, nem 8 vagy 10) éven belül megterül a befektetés még akkor is, ha az átlagosnál nem használjuk többet az adott lámpát. Hogy adjak némi keretes szerkezetet a listának: a rendkívül hosszú élettartam a fenntartási és lecserélési költségeket minimálisra redukálja, ezáltal a gyors megtérülést hosszú-hosszú békés felhasználás követi.

Egy szusszal most ezen a tíz ponton tudtunk átszaladni, de a lista természetesen messze nem teljes. Kövesd tovább blogunkat vagy virtuálisan lapozz vissza párat és szemezgess bejegyzéseink között! És persze ha még nem tetted, válts LED-re!

Minden vélemény számít!