Edison

Az elektronikát használó világítástechnika evolúciója már két évszázados történelemmel bír. A kétszáz év alatti folyamatos fejlődés sarkköveit megannyi felfedezés, találmány, szabadalom jelöli. Hosszú út vezetett tehát az alacsony fényhasznosítástól a LED-es fényforrás megjelenéséig. Az út kezdetére tekintünk most vissza.

Thomas_Edison

Thomas Alva Edison neve halhatatlan, a fizika számos részterületén találkoznak vele iskolások, mérnökök, érdeklődők. Életútja páratlan. 1847. február 11-én született Ohio államban a család hetedik, utolsó gyermekeként. Nagyon fiatalon halláskárosodást szenvedett, ezt követően édesanyja tanította. Sokat olvasott, 12 évesen már saját újságot szerkesztett. Edison 1869. június 1-jén, mindössze 22 évesen jegyeztette be első szabadalmát, a szavazatszámlálót. Legfontosabb találmányainak az alábbiakat tekintjük:

1) quadruplex távíró – ezzel a találmányával a hagyományos távíróvonalak kapacitását megnégyszerezte, ami új vonalak telepítését tette feleslegessé;
2) szénpormikrofon – a telefon értékét és használhatóságát növelte oly módon, hogy elválasztotta egymástól az adó részt a fogadótól és a grafit tulajdonságait kihasználva erősebb és tisztább hallhatóságot ért el, amivel a készülék hatótávolsága is megnőtt;
3) fonográf – az első hangrögzítő eszköz, később továbbfejlesztette és már diktafont is szerkesztett;
4) röntgengép;
5) lúgos akkumulátor;
6) szénszálas izzólámpa.

Edison_izzók

A mai napig sok háztartásban alkalmazott hagyományos izzók elektromos csatlakoztatását, illetve cseréjét az ún. Edison-menet biztosítja. Ezeket a fejeléseket már más típusú fényforrásoknál is alkalmazzák, ezzel tovább biztosítva Edison nevének további emlegetését. A szabványos jelölési rendszer szerint az E27 jelölés azt a foglalatot jelenti, amelynek 27 mm-es a névleges átmérője és legalább 27mm hosszan becsavarható. Az E27-es foglalat a legelterjedtebb a háztartásokban (normál méretű körteizzók), de szintén érdemes megemlíteni az Edison14-es, azaz az E14-es fejelést, amit pl. csillároknál, asztali lámpáknál használt kis menetű (mignon) gyertyáknál alkalmaznak.

Minden vélemény számít!