Indirekt LED világítás

A LED-ek a világítástechnikai forradalom lezajlása után minden fronton élen fognak járni. Az, hogy a LED-es fényforrásokban rejlő potenciált mennyire használjuk ki, csak rajtunk múlik. Nézzünk egy újabb példát arra, hogy miért (és hol) jön jól a LED!
Azt hiszem, hogy napjainkban a háztartások többségében még nem találkozunk az indirekt megvilágítással, illetve annak a modern technológiák nyújtotta lehetőségek általi megvalósításával. Holott az indirekt megvilágítás praktikus, egyben idegen szóval élve dizájnos, illetve bárki számára elérhető, nem luxus megoldás.

Paulmann LED világítás

Paulmann LED világítás

Azok számára, akiknek az indirekt megvilágítás, mint fogalom kicsit zavaros: a világításnak az a fajtája, melynél a fényáram a megvilágítandó felületre csak valamely szóró felületről – mennyezet („plafon”), falak stb. való visszaverődés útján jut el. Persze most nem arra a „hagyományos”, azaz erősen korlátolt lehetőségek által szabott helyzetre gondolok, mikor az asztali vagy valamely állólámpát a fal felé fordítunk. A LED-del ennél sokkal többre vagyunk képesek! Egy ledekből álló szalag a mennyezet alatt 10-15 centivel már nagyon jól tud mutatni és a fényhatásokkal is elégedettek lehetünk.

Paulmann LED hangulatvilágítás

Paulmann LED hangulatvilágítás

Milyen konkrét előnyei vannak tehát az indirekt megvilágításnak? Például mindenütt egyenletes a megvilágítás, ráadásul kíméletesebb és káprázatmentes, továbbá a szobában sehol nincs árnyék. Ezeket az előnyöket lehet a LED szalagok használatával bővíteni, illetve az indirekt megvilágítás korábbi legfőbb hátrányát (a direkt fényfelhasználásnál jelentősen magasabb energiaköltség) teljes mértékben eltüntetni. Hiszen köszönhetően a LED szalagok hosszú élettartamának és alacsony fogyasztásának, minden könnyen és költségkímélően megoldható.

Paulmann LED szalag

Paulmann LED szalag

A LED szalagok használatával egy otthonos, ízléses, kifinomult megoldást választhatunk a hagyományos izzókkal ellentétben. A különböző „LED-lámpák” egyben egyfajta kihívást is jelentenek azok számára, akik szeretik otthon kiélni kreativitásukat: az indirekt megvilágításhoz rengeteg variációs lehetőségünk van, az „amatőr” lakberendezők legnagyobb örömére.

Paulmann indirekt LED világítás

Paulmann indirekt LED világítás

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már kifejlesztettek olyan vékony világítópaneleket, melyben a led-ek a direkt és az indirekt megvilágítást hatékonyan ötvözve nyújtanak számunkra és otthonunk javára káprázatmentes, fantasztikus minőségű fényt.
Mindenkinek jó tervezést kívánok!

2 thoughts on “Indirekt LED világítás

Minden vélemény számít!