Plug & Shine kültéri világítás rendszer tervezésének a lépései

Ház körüli utak, sétányok, teraszok vagy kerti kiülők: Paulmann Plug & Shine kert világítás rendszere minden kültéri területre kínál optimális világítás megoldást.

Mielőtt rátérnénk a rendszer eleminek kiválasztására és megtervezésére, pár sorban összefoglaljuk a komplett Plug&Shine kert világítás rendszer előnyeit.

Kültéri világítás rendszer, kert világítás rendszer

Paulmann Plug & Shine kert világítás rendszer

Egyszerű. Teljesen időjárásálló és szuper egyszerű az összeállítása, amit megkönnyítenek a maximálisan vízálló IP68 védettségű Plug-In kábelcsatlakozások. A kültéri világítás rendszer már elkészült kertekben, utólag is egyszerűen összeszerelhető. A kert teljes szétborítását semmiképp sem igényli a telepítés.

Biztonságos. A Plug & Shine kültéri LED-es világítási rendszer 24V egyenáramú áramellátási igénye tökéletesen biztonságossá teszi a rendszert a kertben játszó gyerekek és házi kedvenceink számára is.

Rugalmas. A kert világítás rendszer könnyen átalakítható és bővíthető a később megváltozó igénynek megfelelően. Ha esetleg a rendszer összeállítása után szembesülünk azzal, hogy szükség lenne még plusz elemre, nincs gond, azok később is beilleszhetők. Ráadásul a világítás rendszer addig is működőképes maradhat!

Csináld magad. A LEDes Plug&Shine kültéri világítás rendszer gyorsan, egyszerűen, akár házilagos kivitelezésben is összeszerelhető. Nem kell várnunk a villanyszerő megérkezésére. De ha van egy kicsit is ügyesebb kertészünk, nyugodtan rábízhatjuk a telepítést!

1. lépés: lámpák kiválasztása

Elsőként válasszuk ki a Plug & Shine lámpákat, majd rögzítsük azok helyét és darabszámát illetve a felvett teljesítményüket (W) egy vázlatrajzon! Ez nagyban megkönnyíti majd a megfelelő  trafó kiválasztását! Egy trafóhoz legfeljebb 150W összteljesítményű lámpák csatlakoztathatók. Ha a kiválasztott lámpák összesített teljesítménye ezt az értéket túllépi, külön-külön áramkör kialakítása szükséges több trafóval!

Paulmann Plug & Shine komplett kültéri világítás rendszer

Paulmann Plug & Shine kert világítás rendszer

2. lépés: kábelek kiválasztása

A kábeleket a konnektortól legtávolabbi lámpától kezdve kezdjük el kiválasztani, majd lámpáról-lámpára haladva folytassuk a kábelek kigyűjtését. Ha már van a lámpák elhelyezkedési helyét megadó méretezett rajzunk, a dolgunk még egyszerűbb! A Plug & Shine kábel teljesen flexibilis, ezért nem muszáj a lámpák telepítési helyét egyenes vonalban összekötnünk. Egy trafóhoz maximum 50 méter hosszúságú kábelrendszert csatlakoztathatunk! Amennyiben a teljes hossz ezt meghaladja, két külön áramkör kialakítása jelenti a megoldást!

A Plug & Shine kábelek könnyen összecsavarható Plug-In csatlakozóval rendelkeznek a be-és kimeneti ágakon is. Minden kapcsolódó pont a legmagasabb szintű védelemmel (IP68) rendelkezik, emiatt akár kerti tóba vagy medencébe is lefektethetjük. A kábelek több hosszban (1/2/5/10/15 méter) és különböző mennyiségű kimeneti aljzatokkal is elérhetők. A Plug & Shine kert világítás rendszer kábeleit elvezethetjük kavicságyban, mulcsban, növények között, virágágyásokban, szegélyek mellett, de akár a földbe süllyesztve is! A nem használt kimeneti aljzatot rácsavarható zárókupak védi, ami szintén maximális védelmet kapott behatoló víz ellen.

Paulmann Plug & Shine kültéri világítás rendszer kábel

Paulmann Plug & Shine Plug-In kábel

Paulmann Plug & Shine kültéri világítás rendszer tervezési rajz

Paulmann Plug & Shine kültéri világítás rendszer vázlatrajz

3. lépés: trafó kiválasztása

A Plug & Shine transzformátorok (trafók 230/24V) 3 különböző teljesítmény szinttel érhetők el. A trafó kiválasztásához adjuk össze a lámpák teljesítményét. A trafó teljesítménye minimum érje el a Plug & Shine lámpák összteljesítményét. Ne feledjük: egy transzformátorhoz legfeljebb 50 méternyi kábelrendszer és 150W összeteljesítmény csatlakoztatható!

A közepes és a legnagyobb méretű transzformátorokat a Plug & Shine dobozzal akár láthatatlanná is tehetjük, miközben védjük is azokat a sérülésektől!

A rendszer kerti telepítését segítik a kültéri Rio elosztószekrények, többféle elérhető változatban is.

Paulmann Plug & Shine kültéri világítás rendszer trafó

Paulmann Plug & Shine kert világítás rendszer trafó

Opcionális + lépés: vezérlők integrálása

A Plug & Shine kültéri világítás rendszert akár távolról is kapcsolhatjuk illetve tompíthatjuk a fényáramát is. Az antennával szerelt, rádiókapcsolaton keresztül kommunikáló Plug & Shine kontrollerek két típusa is elérhető. Az egyik változathoz 4 külön csatorna kezelésére is lehetőséget adó távirányító is jár, míg a másik alaptípus “csak” egy konroller. A vezérlőket a lámpák, vagy a csoportokba kerülő lámpák elé kell beilleszteni a Plug-In csatlakozáshoz. Ezután az egyes vezérlők után következő összes lámpatest elérhető. Kikapcsolás után a rendszer a legutóbb használt beállítással indul (memóriahatás) újra.

A kert világítás rendszer akár okosan is vezérelhető! Elérhető Plug & Shine Zigbee okos kontroller (kompatibilis minden 3.0 Zigbee protokollt használó okosotthon rendszerrel) és Luxone okosotthon integrációt lehetővé tevő vezérlődoboz  is.  Mindkét változatnál a távirányítót az okos eszközünk váltja le.

Paulmann Plug & Shine kültéri világítás rendszer vezérlés

Paulmann Plug & Shine kültéri világítás rendszer vezérlés

Tipp: mivel a rendszer kimondottan rugalmas, nem kell aggódni, hogy valamilyen lámpát vagy kiegészítő elemet kihagytunk, mivel az később is könnyen beépíthető egy csatlakozó pont megbontása után!

A rendszer minden elemére 5 évig tartó háztól-házig garancia él!

Minden vélemény számít!