Rovarbarát kert világítás

A kerti fény, pláne ha az erős vonzza a rovarokat. Ez a rovarok és az emberek szempontjából is lehet káros.

A rovarokat összezavarja/megtéveszti és gyakran meg is öli az erős éjszakai fény. Az emberek szempontjából pedig kimondottan zavaró a kellemes nyári estén a szúnyogok támadó hada.

Van erre megoldás? Természetesen van, akár több is – köszönhetően a LED-technológia sokoldalúságának.

Rovarbarát világítás, rovarbarát lámpa, rovarbarát fény

Rovarbarát világítás

Az egyik megoldás az ha alacsonyabb fényerőt használunk (dimmeljük a lámpákat). A lámpák fényáram-szabályozásakor a felvett teljesítmény, és ezáltal a fogyasztás is csökken, még energiatakarékosabb lesz a kültéri világítás.

Persze vannak helyzetek, amikor erősebb fény indokolt lehet. Ilyen például a bejárat kijelölése egy házon magasabb fényárammal. Ebben az esetben szerencsésebb  szenzoros lámpák vagy mozgásérzékelők használata. Természetesen a mozgást érzékelő lámpákat és a szenzorokat bátran használhatjuk nemcsak az épület világításánál, hanem a kertben is.

Rovarbarát világítás, rovarbarát lámpa, rovarbarát fény

Rovarbarát világítás

Az előbbiek mellett (akár velük együtt is) megoldást nyújt a rovarbarát kültéri világítás.

A rovarbarát lámpa 2200K (minél alacsonyabb a Kelvin érték, annál melegebb tónusú a fény) színhőmérsékletű extra meleg fénnyel világít, ami alig vonzza a rovarokat. Ezért ezek a lámpák kimelkedően kíméletesek a rovarokkal szemben, s persze az esti szúnyogcsípés esélyét lecsökkentik.

Rovarbarát világítás, rovarbarát lámpa, rovarbarát fény

Rovarbarát világítás

Természetesen egy rovarbarát lámpát is dimmelhetünk (amennyiben az alkalmas rá) és használhatjuk mozgásérzékelőhöz hozzárendelve is!

 

 

 

Minden vélemény számít!