LED az üvegházban

Amennyiben valaki a kertjében nem csupán pihen, hanem aktívan különböző növényeket termeszt, azzal nagyon sok munka lehet. Különösen így van ez akkor, ha megannyi zöldség- és gyümölcsféle, illetve virág várja nap mint nap a gondozást, cserébe a későbbi kiváló termésért. Miben tud segíteni a LED egy hétköznapi „kertésznek”?

Philips

Philips

Egyfelől kézenfekvő, hogy ha a termesztő az üvegházába ledes fényforrásokat szerel be, azzal jelentősen csökkenti energiára fordított kiadásait. Ugyanakkor azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a LED-izzók megerősítik a növények szöveteit, amennyiben azok olyan színspektrumban világítanak, ami az adott növénynek megfelelő. Kutatók szerint a mélyvörös ledek vannak nagyszerű hatással a növényekre, de a hatás virágzó növényeknél tovább növelhető kék színspektrummal. Egyes kutatások már arra is rávilágítottak, hogy kora tavasszal az a paradicsom több termést hoz, amelyet LED-izzóval világítanak meg, mint az, amelyik csak a Naptól kap fényt.

Újabb és újabb területeken bukkanunk a LED-technológia előnyeire. Értelemszerűen az üvegházi felhasználásról szóló kutatások még az út elején járnak, de a már ismertetett eredmények meggyőzőnek tűnnek. Javasoljuk a termesztőknek, hogy tegyék próbára a ledeket üvegházaikban. Költségmegtakarítás és hatékonyságnövelés egyszerre – optimális megoldás.

Minden vélemény számít!