LED LAX

Ez a cím nem kód, nem titkos, rejtjelezett üzenet (idézve a Tankcsapda LAX című számát), hanem arra utal, hogy a világ ötödik legnagyobb utasforgalmát lebonyolító repülőteréről lesz szó ezúttal a LED-ek világát bemutató írássorozatunkban.

A Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér a város délnyugati részén fekszik, mintegy 16 kilométerre a belvárostól. Az internetes szabad enciklopédia szerint minden más repülőtérnél több nem átszálló utast szolgál ki. Az óceán partjához közel, 14 négyzetkilométeren terül el a reptér, amelynek négy kifutópályájának összes hossza meghaladja a 12 000 métert. 87 országon belüli és 67 külföldi repülőtérre indul innen közvetlen járat (Budapestről csak londolni, párizsi, zürichi, müncheni vagy persze frankfurti átszállással juthatunk ide). Az éves teherforgalom már hosszú évek óta a kétmillió tonnányi szállítmány körül mozog.

LAX_1

Anélkül, hogy tovább folytatnám a minden statisztikai adatban a világ közvetlen élvonalába tartozó reptér bemutatását, térjünk is át a mi témánkra! A LED-fényforrások terjedése egy világítástechnikai és technológiai forradalom, amely ezen természeténél fogva a műszaki világ minden szegmensébe behatol. Nem meglepő, hogy a repülőtereken is jelen vannak a LED-izzók, hiszen nyilvánvaló, hogy ott mekkora szerepe van például az ún. vezetőfényeknek. Az aszfaltba épített LED hosszú élettartama, kiváló fényerőssége, energiatakarékossága és környezetkímélése (sokkal kevesebb szén-dioxid kibocsátás, mint a hagyományos izzók esetében) optimális megoldást nyújt. De egyre több helyen alkalmaznak LED-fényforrásokat magukon a repülőgépeken is, pl. az ún. leszállófények sokkal távolabbról és élesebben láthatóak szabad szemmel a földről is egy olyan gép esetében, ahol ezen célra LED-et használnak.

A LAX vezetői ugyanakkor nem a funkcionalitás szempontjait tartották szemük előtt, hanem a LED-ek által nyújtott egyéb előnyökre kívántak támaszkodni. 2000-ben a város új látványosságát jelentette a LAX bejáratához vezető 26 üvegoszlop, melyek a fenti adatokon túl szintén jól mutatják a reptér gigantikus méreteit: a legkisebb oszlop 7,6 méter magas, a legnagyobb pedig meghaladja a 33 métert! Ezeket az oszlopokat természetesen kivilágítják, és így egy különleges, szívélyes fogadtatást sugalló élménnyel gazdagítják a repülőtér látogatóit. 2006 szeptemberében telepítették Los Angelesben az új LED világító rendszert az oszlopokban, amellyel céljuk az volt, hogy úgy növeljék a vizuális hatásokat, élményeket az utasok számára, hogy közben csökkentik a működési költségeket és az energiafelhasználást.

LAX_2

A minden nap működtetett világításrendszer a pálmafákkal körülvett oszlopokban napjában 12 órán keresztül széles színskálában pompázhat egyetlen gombnyomásra. A LED-világítással a korábban alkalmazott technológiát követően a negyedére csökkent a rendszer áramra fordított költsége: az éves 73 000 dolláros kiadás már a múlté és már 18 000 dollárral elég számolniuk a költségvetésben. Az egyéb fenntartási, karbantartási és üzemköltségek esetén még számottevőbb a különbség: az éves szinten 1 millió dolláros kiadást mindösszesen 20 000 dollárra redukálták a LED-izzók. Évente kétszer tisztítják őket és négy év alatt összesen 70 alkatrész cseréje volt csupán szükség. A vezetők szerint ha újra kellene csinálniuk az egész felújítást, mindent ugyanúgy csinálnának. A mostani rendszer pedig néhány évtizedig egészen biztosan nem szorul cserére.

Minden vélemény számít!