Elemlámpa

A XXI. század világítástechnikai forradalma annyira szerteágazó és nyugodtan kijelenthetjük, hogy teljes körű, hogy az elemlámpák területe sem maradhat érintetlen. A LED-technológia itt is megjelent már és nem csak felveszi a versenyt hagyományos „vetélytársaival”, hanem – ne legyen kétségünk efelől – le is körözi azokat. Szóval amennyiben elemlámpára van szükségünk, ne habozzunk, szavazzunk itt is a LED-re!

Az elemlámpák egyfajta külön kasztot alkotnak a fényforrásokon belül. Mobil, hordozható eszköz, ami jó, ha legalább egy van minden háztartásban. Sajnos bármikor jöhet egy áramszünet, amikor az otthonunkban is szükségünk lehet egy elemlámpára – de ha a munkánk vagy akár a munkánk megköveteli, akkor akár minden nap szükségünk lehet az elemlámpákra. A LED-es elemlámpákat ajánlom minden esetben. Hogy miért?

Osram - Camping LED lámpa

Osram – Camping LED lámpa

Elég csupán a legfontosabb tényezőkre gondolni. Azokra, amik akkor befolyásolnak bennünket, mikor a terméket választjuk. Jómagam szeretem, ha egy elemlámpa „tartós”, azaz nem kell folyton azon aggódnom, hogy mikor merül le az elem. A LED-es elemlámpáknál jóval kisebb ennek a veszélye! Szemben a hagyományos izzóval működő elemlámpákkal (2 AA méretű ceruzaelemmel), amelyek esetében a 200 óra működési időhöz mintegy 160 elemre van szükségünk összesen, a LED-es elemlámpáknál mindösszesen kb. 10 elem elegendő! Továbbá ott van az a nem elhanyagolható körülmény is, hogy a LED-es elemlámpák esetében 200 órás használatnál még nem kell izzót cserélnünk, amíg a hagyományosnál már a tizedik izzót kellene bevetnünk.

Led Lenser - X7R LED lámpa

Led Lenser – X7R LED lámpa

Érthető, ha a fentieken túl valakit a teljesítmény jobban érdekel, illetve befolyásol. Számukra is azzal a hírrel szolgálhatok: a LED a jó választás! A LED-izzós elemlámpák a hagyományos elemlámpákhoz képest többszörös fényteljesítményre képesek. Amíg a hagyományos technológiával készült elemlámpák esetében a 40-50 lumenes fényerő már jó kategóriának számít, addig egy 4 Wattos LED akár 180 lumenes teljesítményre is képes. Ennél is többre vágyna? Semmi akadálya! Ma már ott tart a technológia, hogy 3 db AAA-elemmel működő LED-es elemlámpák akár többszáz lumen fényerőt biztosítanak számunkra.

Az elérhető funkciók terén sem kell csalódnunk. A legtöbb LED-elemlámpa rendelkezik legalább háromféle funkcióval: erős fény, fél fény, villogó fény. Attól függően, hogy hol járunk és mire használjuk a lámpát, váltogathatunk a funkciók között.

Led Lenser - P7.2 LED lámpa

Led Lenser – P7.2 LED lámpa

Keretet adván a mai bejegyzésnek, végezetül arra hívom fel a figyelmet, hogy az elemlámpák körében milyen rendkívül gyors a világítástechnikai forradalom lezajlása. Amíg 2005-ben az értékesített elemlámpák közel 70%-át a hagyományos izzókkal felszerelt termékek adták, addig ez mindössze tíz évvel későbbre, azaz 2015-re csupán néhány százalékra csökken!

A LED kifejezés az elemlámpák területén is eléri azt, hogy ne csak mint egy bizonyos technológiára, hanem mint egy ismert, magas minőségi szintre gondoljunk aközben, miközben használjuk.

Minden vélemény számít!