Foci VB 2014

Az év legfontosabb sporteseményét rendezik ezekben a hetekben a brazíliai  (hidegnek nem nevezhető) télben. A 20. férfi labdarúgó-világbajnokság szerte a földkerekségen százmilliókat vonz a képernyők elé. A labdarúgás minden kétségét kizárólag a legnépszerűbb sportág, és bár a magyar klubcsapatok vagy maga a válogatott már évtizedek óta nem jelentős tényezői Európa vagy a világ focijának, hazánkban is a „királyi” tévé minden meccset élőben közvetít, mialatt százezrek egyedül vagy csoportokban szorítanak és izgulnak.

Osram stadion led

Manaus Arena da Amazonia [kép forrása: OSRAM]

Ráadásul ez a világbajnokság nagyon jól indult! Egy hét telt még csak el, de a gólok és a fordítások magas száma, a meglepetések, a legtöbb meccsen a vártnál nagyobb iram, a szinte mindenhol telt házas közönség által teremtett hangulat minden igényt kielégít – szemben az utóbbi néhány nagy tornával. Igazi drámákra sem kellett sokáig várni: vitatott bírói ítéletek, öngólok, kapushibák borzolják a kedélyeket. De az első igazán nagy „csapás” is eljött már: a címvédő spanyolok az utolsó csoportmeccsükre már megszégyenülve, biztos kiesőként futhatnak ki a pályára. Miközben a brazilok, az argentinok, a hollandok, a németek, a franciák – de legyünk őszinték, kisebb-nagyobb mértékben még a relatív gyengébb csapatok játékosai is – a végső győzelemről álmodnak.

Osram led világítás

Porto Alegre Estádio Beira Rio [kép forrása: OSRAM]

Ugyan a vébét megelőző hónapokban, hetekben, sőt napokban aggasztó hírek érkeztek a stadionok állapotáról, vagy a helyiek tüntetéseiről, eleddig semmilyen komolyabb probléma nem akadt a helyszínekkel vagy a rendezéssel. Így láthattuk, ahogy van Persie mesteri mozdulattal fejelte át a labdát Casillas felett (és érezhettünk a hollandok általi kiütésben némi közösséget a hispánokkal), ahogy Marchisio lövése utat talált az angol lábak között, ahogy Messi két chipsrekláma között belekezd a gólgyártásba vagy ahogy Müller meg sem áll a mesterhármasig.

Philips Led világítás

Arena Castelao Fortaleza [kép forrása: PHILIPS]

Tizenkét – többnyire tengerparti – város egy-egy teljesen felújított vagy újonnan épített stadionjában összesen 64 mérkőzést rendeznek. A tíz- vagy százmillió dollárokba kerülő építkezések természetesen olyan modern arénákat eredményeztek, melyek minden szinten megfelelnek a XXI. század követelményeinek. Hol van például már az, hogy egy stadion világítása csupán a négy sarokban lévő tornyokból áll? Több stadion külső borítása gyakorlatilag egy hatalmas, ledekből álló kivetítő, ami a változatos színekbe történő öltöztetés mellett információk közlésére is alkalmas.

Osram led világítás

Arena Corinthians Sao Paulo [kép forrása: Osram]

A leghíresebb stadion a Maracana (dél-amerikai indián nyelven a jelentése: zöld madár), ami Rio de Janeiróban található, a két év múlva esedékes nyári olimpia egyik helyszíne is lesz. A Maracana gyakorlatilag mindent átfogó felújítása után a LED-technológiának köszönhetően a stadion felületeinek nagy része felveheti a csapatok nemzeti zászlóinak színeit, villoghat a góloknál, fokozhatja a hangulatot. A ledek változatos és ötletes alkalmazásával a szervezők közelebb kerülnek a teljes körű szolgáltatás nyújtásához, az élmény maradandóbbá tételéhez. A látványon túl az energiamegtakarítás mellett szól, hogy a stadionban található mintegy 23 500 db lámpába LED-izzót helyeztek.

Philips stadion led

Maracana Rio de Janeiro [kép forrása: Philips]

Az egyre jobb felbontást biztosító közvetítések megkövetelik a helyszíni kitűnő minőségű világítást. Már minden stadionban játszottak legalább egy mérkőzést, így kijelenthetjük, a kivitelezők végül jó munkát végeztek.
Jó szurkolást és kellemes szórakozást kívánunk mindenkinek!

Minden vélemény számít!