LED a föld alatt

Az egyre zsúfoltabb városok komoly feladatok elé állítják a tömegközlekedésért felelős szakembereket. Olcsót, gyorsat, kényelmeset, tisztát, energiatakarékosat – ilyet szeretne mindenki és még lehetne folytatni talán a listát, viszont nem érdemes, mert az esetek többségében már az említett tényezők együttes megléte is csodaszámba menne.

A zsúfolt városok tömegközlekedési fejlesztésének fontos pontja a felszín alatti hálózatok kapacitásának növelése. Sűrű metróhálózattal az utak és ezáltal a levegő terhelése csökkenhet. Modern, a 21. század kihívásainak megfelelő metróhoz pedig kiváló műszaki szakemberek kellenek és persze LED minden téren!

Budapest-Szent Gellért Tér, 4-es metró (forrás: Origo)

Budapest-Szent Gellért Tér, 4-es metró (forrás: Origo)

Budapesten a rendszerváltás utáni időszak talán legkényelmetlenebb kálváriája után idén tavasszal átadták a négyes metrót. Valamennyi metróállomás peronjainak szélén ledes fénnyel világító vonalak jelzik a biztonsági sávot. Ezek a ledes fénysávok másodpercekkel előre jelzik a metrószerelvények érkezését az adott állomásra.

Bécsben a Wiener Linien öt új metrószerelvényt állított forgalomba idén áprilisban, valamint a meglévő kocsik modernizálására is több tízmillió eurót fordítottak. A felújításnak köszönhetően a kocsik belsejében, azaz az utastér megvilágítására kizárólag LED-„izzókat” használnak már. A LED-lámpákkal a szerelvények világításra fordított energiaigénye megfeleződik a korábbi neoncsövekhez képest, továbbá a hosszabb élettartam újabb költségmegtakarítást jelent.

Kuala Lumpur - Metró BMW dizájn

Kuala Lumpur – Metró BMW dizájn

A BMW és a Siemens együttműködésének köszönhetően 2017-től Kuala Lumpurban ma még némileg futurisztikusnak tűnő szerelvényeken metrózhat a város agglomeriációjába tartozó mintegy hétmillió ember és a számos vendégsereg. A rendkívül energiatakarékosra tervezett kocsikba természetesen ledes fényforrásokat telepítenek, nem csak fenti, hanem ülés alatti megvilágításhoz is. Utóbbival a tervezők célja a jobb tér- és biztonságérzet elérése.

A Siemens ugyanakkor „lecsap” Londonra is, ahol a városvezetők többmilliárd fontos felújítást terveznek a metróhálózatok és –szerelvények modernizálására. A vezető nélküli metrószerelvényekben kizárólag ledeket fognak használni a világításhoz.

London - TC Seimens Inspiro koncepció

London – TC Seimens Inspiro koncepció

A modernizációnak eleme a környezetkímélés és az energiamegtakarítás. Véleményem szerint a következő évek metró felújításai, építkezései kapcsán mindenhol olvashatunk majd LED-lámpákról, ledes megvilágításról, ledes fénysávokról.

Minden vélemény számít!