LED a sajtóban?

Igen, jól látom, bármennyire nem akarok hinni első pillantásra a szememnek. Határozottan megvan az a három nagy betű, az angol rövidítés, igen. Nem szaklapban, nem, sőt attól a leginkább távol: a legnagyobb példányszámban megjelenő, országos, ingyenes napilapról van szó. Vagyis, abban van szó a LED-ről.

Az olvasói levelek között „gyengék és drágák a LED-es égők” címmel egy jó kéthasábos írást találtam. Hogy mi?! Kérdezek fel magamban egyből, de a Ponyvaregény óta tudom, hogy ez a visszakérdezés nagyon rossz irányba kalauzolja az embert, így inkább egyből olvasásba kezdtem. Hamar rájöttem, hogy a cím megtévesztő. Nem kicsit, nagyon. A bejegyzés szerzője a LED-es fényforrások kapcsán ugyan megemlíti, hogy a foglalatba csavarható LED-ek közül a legerősebb a 12 W-os, amely átlagosan 1000 lm fényerőt tud biztosítani és egy 100 W-os izzó vagy egy 23 W-os kompakt fénycső megbízhatóan hozza az 1300 lm-t, a cikk végén már az adott irányba szórt „fénymennyiség” mérőszámmal és az energiamegtakarítással már abszolút az élre helyezi a LED-et. Egyszersmind a jövő a LED-es fényforrásoké, írja (nagyon helyesen), majd kiemeli, hogy a LED-ek fényereje gyakorlatilag nem csökken az évek során, a kompakt fénycsövekkel szemben.

Philips Master LED körte E27 20W 1521 lumen

Philips Master LED körte E27 20W 1521 lumen

Szóval a cím (amelyet természetesen vastagon, nagyobb betűmérettel szedtek a szerkesztők) eléggé negatívan fogalmaz a LED-del szemben, ezzel ellentétben a levél maga abszolút pozitív hangvételű a LED-es fényforrások irányába. Pontosan ezért fontos minden műszaki területen – bár ha jól belegondolok, máshol is – az értelmező, alapos olvasás, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések, vagy esetleg ne álljunk el felületes vagy csak elsőre szembetűnő információk alapján egy-egy jó lehetőségtől.

Persze nem szándékos, de a megtévesztés foka (amiről Dan Brown írt egy könyvet) ott van a levél közepén is. Ugyanis az az állítás már nem teljesen igaz, hogy a legerősebb, foglalatba csavarható LED-es fényforrás mindösszesen 12 W-os és így csak kb. 1000 lumen fényerőt érhetünk el. Ugyanis egyfelől már kaphatóak 12 W-os LED-izzók 1100 lumenes értékekkel, másfelől – és nyilván ez a fontosabb – már elérhetőek a 15 W-os, sőt még nagyobb teljesítményű LED-ek, amelyek természetesen a fényáramban is magasabb mutatószámokat hoznak. Egy-egy 15 W-os LED-izzó például már elérheti az 1450 lumenes fényerőt (a jelenleg elérhető legmagasabb szinten a 18W-os Philips Master LED körte 1521 lumen fényáramra képes), amivel már be is előztük a 100 W-os hagyományos izzót vagy a 23 W-os kompakt égőt.

Philips Master LED körte E27 18W 1521 Lumen

Philips Master LED körte E27 18W 1521 Lumen

Arra is figyelnünk kell, hogy a LED-es fényforrások fényereje is csökken az amúgy rendkívül hosszú élettartamuk végén. Ekkor a fényáram az eredeti értékek 70%-a (de előfordul, hogy csupán 80%-a) alá csökken. Az izzó természetesen még ekkor is működőképes, például áttehető olyan helyre, ahol a kisebb fény is elegendő (jelzőfény).

Tessék vigyázni a médiában és még inkább a különböző internetes fórumokon talált LED-témájú cikkekkel, írásokkal, hozzászólásokkal! A nem szándékos, hanem egyszerűen a nem megfelelő szintű informáltságon alapuló vélemények és kinyilatkoztatások, vagy amint a példa mutatja, egy rossz címadás is akár rossz irányba befolyásolhatnak bárkit. Tartsanak velünk, hiszen mi mindig törekszünk a pontos és széles körű tájékoztatásra! Ami ennél is fontosabb, a termékleírásoknál az adott termék minden paraméterét ellenőrizhetik.

„A jövő a LED-es fényforrásoké.” Na, ebben kérem hiba nincs!

One thought on “LED a sajtóban?

Minden vélemény számít!