Osram LED világítással kápráztat a Sixstus-kápolna

Blogunkban előszeretettel mutatunk be olyan híres épületeket, ahol a LED világítást a közelmúltban állították fel. Műemlékek, évszázados kincsek, misztikus történelem újul meg a szemünk láttára a LED-fény hatására. Ezúttal a Vatikánba invitáljuk az érdeklődőket, hiszen jelen bekezdés és a képek témája az idén ősszel befejezett grandiózus projekt, a Sixtus-kápolna felújítása.

Sixstus-kápolna

A IV. Szixtusz pápa által építtetett kápolna leginkább a mennyezetfreskója miatt világhírű. Michelangelo időtálló műve nem kevesebb mint 540 négyzetméter, amivel a világ legnagyobb egybefüggő freskója. Egyik részlete, az Ádám teremtése mindenki előtt ismert. Idén ősztől a Sixtus-kápolnában a művészettörténet összekapcsolódik a XXI. századi modern technikával – a világítási rendszer teljes cseréjét követően mintegy hétezer LED-fényforrás világítja be a teret és a falakat.

Sixstus-kápolna_2

Az Osram szakemberei (itt jegyezném meg, hogy a hírek szerint a Pannon Egyetem egyes munkatársai is részt vettek a folyamatban) olyan világítási rendszer telepítését tervezték meg, amellyel a színek igazán valósághűek, a fényerő többszöröse a korábbinál, illetve a freskó részeinek homogenitása sokkal szembetűnőbb. A LED-ek miatt a kápolna a nem első látogatók számára is újdonságot tud mutatni.

Az új LED világítás teljesen tükröződésmentes. A freskók valósághű megjelenése jelentősen felülmúlja a projekt megkezdése előtti időszakot.

A 3500 Kelvin színhőmérsékletű fényt sugárzó Osram LED fényforrások egészen kitűnő >95-ös színvisszaadási értékkel rendelkeznek. Ezzel a látogatók pontosan ugyanúgy fogják látni a freskókat, mint Michelangelo bő fél évezreddel ezelőtt. A vendégek élményét egyértelműen fokozza a LED világítás. A LED-fényforrások által hozott előnyökre egészen biztosan nem fizetnek rá a Vatikánban: a korábbinál 90%-kal (!) kevesebb energiát kell ezentúl fordítani a világításra.

Sixstus-kápolna_3

Az óriási érdeklődés miatt az állagmegóvás érdekében már tervezik korlátozni a látogatók számát. Az igencsak közkedvelt műemlék a LED világítással még inkább értékálló és egyben fenntartható lett, ami garantálja még hosszú évekig a folyamatos „telt házat”.

A felújítás előtt, majd a felújítás után készült képek összehasonlításakor kiválóan látszik a hatalmas változás!

2 thoughts on “Osram LED világítással kápráztat a Sixstus-kápolna

Minden vélemény számít!