Ötletek otthonok felvillanyozásához

Milyet, mennyit és hova – alapszintű kérdések a lakberendezésben. De nem csak a bútorok, képek, csempék, szőnyegek világában kell választ adnunk ezekre, hanem a világítási rendszer megtervezésekor is. Az ideális világítás sikeres beállítása jelentősen növeli komfortérzetünket, mindennapi közérzetünket, hangulatunkat. Előfordul, hogy otthon azt érzed, valami nincs rendben, de nem tudod megnevezni az okát? A LED-lámpák nem fogják megoldani bizonyos problémáidat, de praktikus és stílusos alkalmazásuk segít megteremteni a békés, nyugodt környezetet, amiben a stressz könnyebben oldódik. Engedd meg, hogy ma néhány tippel, ötlettel segítsünk neked!

4075811LI_4

Hol is kezdjük? Először talán a „közlekedőkbe” nézzünk be, azaz jöjjön a lépcsők és a folyosók tere! Erősen ajánlott mozgásérzékelős fényforrásokban gondolkozni. Hiszen ezeken a helyeken egyáltalán nincs szükség folyamatos, többórás működésre, azonban ha arra járunk, a biztonság érdekében az azonnali felkapcsolás nagy segítség. A mozgásérzékelő miatt például táskákkal a kezünkben nem kell bajlódnunk a kapcsolókkal. Itt fontos megjegyezni, hogy a LED-ek olyan alacsony energiafelhasználású fényforrások, melyek azonnal a felkapcsolódás után teljes „erővel” világítanak.

70588_5

A nappali már nagyobb falat, minden értelemben. Mindenképpen olyan megoldást javaslunk elsősorban, amiben a nappali világítása eseményhez, hangulathoz, napszakhoz igazodik. A nappaliban több órát eltölthet az ember egy átlagos hétköznapon is, valamint itt zajlanak a nagyobb családi események. Ezért nem hátrány ha több és többfajta fényforrás áll készenlétben, ahogy a szabályozható LED-ek megléte szintén kiváltképpen előnyös lehet. A szpotlámpák hasznosak az étkezőasztal felett vagy akár egy falon lévő kép megvilágítására. LED-szalagok futhatnak körbe a helyiségben, meggondolandó az indirekt világítás. A lényeg, hogy tervezéskor jól gondoljuk át, miképpen zajlik az élet a nappaliban és ahhoz, vagyis leginkább magunkhoz igazítsuk a világítási beállításokat. A nappalinál fontos megjegyeznem, hogy szemeink érdekében valamilyen – nem túl erős és nem túl direkt világítással – csökkenteni kell a sötét szoba és a képernyő közötti fényesség kontrasztját tévénézés vagy internetezés közben.

92021_3

A konyhában legfőképpen arra ügyeljünk már a dolgok elején, hogy rögtön két irányba érdemes tekinteni. Egyfelől egy jó általános világítása legyen a konyhának, másfelől a különböző munkafelületek kapjanak kiemelt figyelmet. A tükröződés- és árnyékmentes világítás nagyon jól jön a főzési és sütési előkészületeknél, ezért annak, aki a konyhában változtatna a jelenlegi helyzeten, azt tanácsolom, nézzen is be webáruházunk LED-szalagjai közé.

92651_4

A fürdőszobában a szükséges fényforrások száma függ a falak és a csempék színétől. Nem is oly régen értekeztünk blogunkban a LED-es csempekereszt világításról. A csempék közé, a felületükkel teljesen síkban maradó, fröccsenő víz elleni védelemmel ellátott LED-es csempekeresztek hatékony és egész impozáns megoldást kínálnak a fürdőszoba világítására. A szűk tér miatt célszerű a relatív nagy lámpatesteket teljesen elfelejteni és elsősorban süllyeszthető LED lámpákban gondolkozni.

70317_4

A hálószobában elalvás előtti olvasáshoz vagy beszélgetéshez az elfordítható olvasólámpák ajánlatosak. Az okos világításról már több alkalommal írtunk (és még biztosan fogunk is), ezért részletezés nélkül most csak annyit róla, hogy a nappali mellett a hálószobában használhatjuk ki leginkább az előnyeit. Egyébiránt a szoba egészének megvilágításában itt is a LED-szalagokra és az indirekt világításra hívjuk fel a figyelmet.

Nálunk a LED-fényforrások egészen széles palettája fellelhető, így mai bejegyzésünk átfutása ajánlom, hogy a menürendszer segítségével tekintsd át a különböző terméktípusokat. A legtöbb kihívásra több megoldás létezik, a mi „kapaszkodónak” szánt ötletelgetésünk csak afféle iránymutató. Minden otthonnak és azok minden lakójának megvan a maga stílusa – formáld a világítást is olyanra, amilyenre csak szeretnéd!

Minden vélemény számít!