Philips LED világítással szépül és újul meg Ghána fővárosa

Te is érzed, hogy ezen a nyáron a hőmérséklet gyakran Afrikát idézi idehaza, régen volt ilyen tartós és ismétlődő kánikula Magyarországon. A nagy meleg leküzdésére ott a Balaton, a rengeteg fürdőnk és persze a légkondi. Az afrikai emberek számára a problémát nem a hőség okozza és nem is ilyen hamar nyer megoldást: a komoly szociális és gazdasági lemaradás következményei ezekben a hónapokban közvetlenül érintik Európa lakosságát. Vannak cégek és kezdeményezések, melyek évek óta nem csak szorgalmazzák, hanem tesznek is a fekete kontinens felzárkóztatásáért. A Philips remek ötleteiről és beruházásairól már értekeztünk korábban – a Project Africa után ma egy „roadshow” egyik állomása áll bejegyzésünk központjában.

Accra

A LED világítás kiterjesztése a „harmadik világ” országaiban a költséghatékonyság szempontjából kiemelten fontos. Ott, ahol kevés a pénz, arányaiban még fontosabb a spórolás. A napenergia és a LED fényforrások kapcsolatáról írtunk márciusban (akinek kimaradt, érdemes átfutnia), most pedig a kultúra kerül előtérbe. A Philips már fél évtizede minden évben Fokvárostól Kairóig szeli át a földrészt, állomásain leleplezve komoly világítási beruházásokat, melyek egy-egy ikonikus épületet érintenek. Ghána fővárosa, Accra egyik legnagyobb látványossága, a Függetlenségi téren álló Fekete Csillag Emlékmű az elmúlt évben kapott korszerű, esztétikus és minőségi LED világítást. Idén talán még nagyobbat dobott a holland óriáscég: a Nemzeti Színház esett át alapos világítási felújításon.

Az izzók cseréje a színház épületének teljes homlokzatát érintette. A LED-re váltással az impozáns épület jellegzetes formája nagyobb hangsúlyozást nyert. A hagyományos technológia elhagyásával és a LED-lámpák telepítésével 80%-os energiamegtakarítás biztosított a színház költségvetésében. Van helye a megtakarított pénznek máshol, ebben biztosak lehetünk.

Accra_2

Ghána Nemzeti Színháza természetesen nem rendelkezik akkora történelemmel, mint a nagy európai társulatok: 1992-ben nyitotta meg kapuit. Azonban a színház gyorsan a közép-afrikai ország szellemi, kulturális életének központjává vált. A Nemzeti Színház egy igazi szimbólum, egy kulturális örökség, országos büszkeség: ennek megfelelő technikai felszereltség illik hozzá. A LED világítás tökéletesen harmonizál azzal, hogy modern, előremutató és értéket adó helyszín legyen az épület.

A 16 millió színben pompázó LED-lámpák a látványosság mellett garantálják a fenntartási és karbantartási költségek drasztikus csökkenését, a hosszú élettartam pedig garancia arra, hogy az izzók cseréjére nem lesz gyakran szükség. A fenntarthatóság Afrikában némiképp más értelmet kap, mint például az Egyesült Államok metropoliszaiban – itt a szükség nagyobb úr, a segítség nagyobb értékű.

Accra_3

Az óceán partjától nem messze felállított épület formája egy gigantikus hajóhoz hasonlít (vagy egy sirályra, amint kitárja szárnyait). Remélhetőleg a Philips LED-lámpákkal ékesített színházban minél több sikeres előadást adnak a következő években, emelve a kulturális, szellemi élet színvonalát, jelezve a pozitív társadalmi változások folytatását.

A Philips szerepvállalása Afrikában nagy tett. Minden évben újabb és újabb nagy volumenű beruházásokkal jelentkeznek, melyeket lehet követni az erre a célra szolgáló oldalaikon, ahogy természetesen egy-egy alkalommal mi is beszámolunk arról, miképpen tud egy európai székhelyű nagyvállalat apró lépéseket tenni egy jobb világ felé. Kövess minket itt és a facebookon, hogy ne maradj le arról, ahogy a LED új utakat nyit világszerte!

 

Minden vélemény számít!