Fény és egészség

Az elmúlt évtizedekben az egészségtudománnyal foglalkozók és kutatásaik száma ugrásszerűen megemelkedett és a szakterület folyamatos fejlődést mutat. Köszönhető ez annak, hogy a megváltozott társadalmi berendezkedés felborította az emberek természetes bioritmusát és a többség kénytelen szoros időrendhez kötve élni és cselekedni. Kutatások mutatnak rá arra, hogy nem csak a napsütés (D-vitamin-ellátás), hanem a mesterséges fény léte, minősége, színhőmérsékletének szabályozása is jelentős hatással van az emberi szervezetre.

Philips Instyle Ponte - Színhőmérséklet szabályozható LED lámpa

Philips Instyle Ponte – Színhőmérséklet szabályozható LED lámpa

A modern világítástechnikai rendszerekkel, így kiemelten LED-es fényforrások használatával napjainkban már megvalósítható, hogy mind a munkavégzés alatt (legyen szó irodáról, üzemcsarnokról, raktárról), mind az egészségügyi intézményekben (kórházak, rendelők, klinikák), mind az iskolákban, a közösségi tereken, sőt akár otthon is, a fényeket úgy lehessen beállítani, azaz színhőmérsékletüket szabályozni, hogy azok alkalmazkodjanak az emberek bioritmusához.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy reggel a fényben némi kékes szín szerepet vállal a test serkentésében, így segítve az ébredés mellett a test felkészülését a napi feladatokra. Ezt a beállítást érdemes alkalmazni még otthon, továbbá irodákban és iskolákban egyaránt. Napközben, délután a koncentrációt elősegítő világoskék színhőmérsékletet ajánlott használni, míg az estéhez közeledve a barátságosabb narancsos és sárgás árnyalatokat lehet bevetni a kiegyensúlyozottság biztosítására. A kutatások kimutatják, hogy a színhőmérséklet szabályozására hangsúlyt fektető irodákban dolgozók egyfelől jóval hatékonyabbak napközben, másfelől jobban alszanak otthon. Nem elhanyagolható, hogy a teljesítmény mellett a motiváció is mérhetően nagyobb ilyen környezetben.

Valószínűleg még hosszú évek el fognak telni odáig, hogy valamennyi irodában, iskolában, közösségi térben a színhőmérséklet szabályozható világítástechnikát fogják, fogjuk alkalmazni, de az egészségtudomány további fejlődésében a fény szerepe rendkívül hangsúlyos lehet. Napi egy alma távol tartja az orvost – mondják. A fény tartsa távol a stresszt, mint megannyi betegség fő okozóját. Ahol tudunk, tegyünk ennek érdekében!

Minden vélemény számít!