A Led Lenser mögötti történelem

Mindig érdekesnek tartottam azokat a történeteket, melyek egy „befutott” ember, egy sikeres társaság vagy akár egy óriáscég első lépéseiről szólnak. Mindenki volt kezdő és senki se kapta ajándékba a sikert – tehetség, kitartás, önfeláldozás kell hozzá. Ez így sablonosnak tűnhet, de ha a sikeres emberek történeteit olvasgatjuk, mindnek megvan a saját, egyedi különlegessége is. Mai bejegyzésünk nem az Osram vagy a Philips alakulásáról szól, hanem egy német testvérpárról, akiknek köszönhetjük a Led Lenser termékcsaládot, a LED-világítás egy igazán karakteres szegmensét.

Harald és Rainer Opolka

Harald és Rainer Opolka

Harald és Rainer Opolka ikertestvérek. 1994-ben alapították közös vállalkozásukat Zweibrüder Optoelectronics névvel. 21 éve gyakorlatilag nem volt semmijük, 1000 márka kezdőtőkével és egy régi számítógéppel kezdtek bele a nagy tervekbe egy garázsban. Viszont megszállottak voltak és tele voltak ötletekkel. Ötletekkel, amelyeket mielőbb szerettek volna megvalósítani. Éjszakába nyúlóan dolgoztak, miközben minden gondolatuk középpontjában a fények és a lámpák álltak. Napjainkban már több mint ezer alkalmazottjuk van három gyárban. Zseblámpák széles választékát kínálják, olyanokat, amik világszinten is felülmúlhatatlanok. A legújabb generációs Led Lenser termékek gyártását 18 hónapnyi kutatás-fejlesztés előzte meg. A német precizitás mellett ebből kitűnik az is, hogy a LED-technológia kiváló minőséggel találkozik, így a lámpáikat valóban a képzeletbeli szekrény legfelsőbb polcára helyezhetjük.

Led Lenser P17.2

Led Lenser P17.2

Az Opolka testvérek vallják, hogy nem elég hinni a saját képességeidben, nem elég bátornak lenni ahhoz, hogy belemerülj az ismeretlenbe, kell még egy nagyon fontos dolog a céljaid eléréséhez: a töretlen, megalkudni nem képes lelkesedés. A rengeteg gondolkozás, „agyalás” mögött ott van minden, amit tudni kell erről a szakmáról. A jó ötlethez persze több kell a szakirodalomnál. Újat alkotni csak igazán kevesen képesek. Szenvedély nélkül nem születhetett volna meg a Led Lenser sem. Amikor aztán egy kreatív folyamatnak vége és elkészül az új termék, arra olyan csodálattal tekintenek, mint egy újszülöttre.

Led Lenser H14.2

Led Lenser H14.2

Harald és Rainer apja bányász volt. Ahhoz, hogy egyetemre mehessenek, szüleik nagyon keményen dolgoztak. Amikor aztán belekezdtek a garázsban a vállalkozásba, a bankok elutasították az üzleti kölcsön iránti kérelmüket. A frissesség, a bátorság és a Led Lenser V8 prototípusa nem volt elég a kölcsönhöz. A bank üzleti tanácsadója egész egyszerűen kijelentette, hogy a Led Lenser V8 eladhatatlan, tehát forgalomképtelen.

Így hát belevágtak az ikrek banki segítség nélkül – és rövid időn belül több mint 200 millió Euro értékben adtak el zseblámpákat. Nincs már – pontosabban most már mondhatjuk azt is, hogy sosem volt – szükség kölcsönre. A Led Lenser V8-ból adják el a legtöbbet az összes elektromos zseblámpa közül a világon.

Led Lenser V8

Led Lenser V8

Nem szeretnének sosem megfelelni a klasszikus „kapitalista” nagyvállalat képének. Előnyben részesítik a környezetbarát technológiákat, a hasznot nagy oktatási projektekbe fektetik.

A Led Lenser a mai napig a feltalálók és a gyártó vállalat alapítóinak kezében van. Minden lámpa mögött ott van a kreativitás, a kemény munka, a LED technológia minden előnye, a világvezető márka hírnévhez méltó dizájnja.

 

Minden vélemény számít!