Az Osram lézer diódája az év autóipari terméke

Azt hiszem, sokan vagyunk úgy, hogy beülnénk egy BMW i8-ba. Keveseknek adatik ez meg, de a látványa sok tekintetet vonz. Mai történetünkben az Osram sikerén keresztül a BMW i8 lámpáihoz, azaz lézer diódáihoz jutunk el.

A neves Elektronik szaklap idei szavazásán az Osram egy igazán értékes díjjal gazdagodott. Az év autóipari termékének választották a cég által kifejlesztett lézer diódát. Az olvasók nem kevesebb mint 111 autóipari termék közül választották meg az Osram újdonságát győztesnek.

BMW_I8

A 2015-ös díj nem előzmény nélküli. Tavaly az Osram Mátrix LED modul részesült hasonló elismerésben. A LED-világításban megkerülhetetlen Osram tehát évről évre szállítja azokat az innovációkat, melyeket az emberek izgalmasnak találnak, felkeltik az érdeklődést és mérhető gyakorlati hasznuk van. A díj értékét jól mutatja, hogy vezetéstámogató rendszereket, automata vezetéssel kapcsolatos termékeket is maga mögé utasított az Osram a lézervilágítással.

Úgy tűnik, hogy a lézer az autóvilágítás következő nagy lépcsőfoka. A lézerdiódák különösen jó hatásfokkal bírnak annak a ténynek köszönhetően, hogy tízszer kisebbek mint a LED-ek. Ez óriási előnyt jelent. A piros pont beírása után az Osramnál komolyan kezdtek foglalkozni a lézertechnológiával. Figyelembe vették természetesen azt is, hogy a lézerek fényereje minden más működő fényforrásét meghaladja. Például összehasonlítva a jelenlegi standard LED távolsági fényszóró rendszerekkel, a lézer 20%-kal nagyobb fényszórási hatótávolságot nyújt.

A lézer teljesen új tervezést szülhet az autóiparban. Azzal, hogy a fényszórók mérete úgy csökkenhet jelentősen, hogy a fény nem veszít erősségéből, merőben innovatív formák nyerhetnek teret.

BMW_I8_2

Minden autós örül annak, ha a vezetés biztonsága növekszik. A nagyobb látható felület mindenképpen ezt szolgálja. Nem véletlenül áll ez a terület a kutatás-fejlesztések egyik fókuszában. A lézer diódák nem feltétlenül csak sportautókba vagy méregdrága járművekbe valók, bár széles körű elterjedésük természetesen nem várható egy-két éven belül. Valamennyi innováció gyakorlati hasznát majd csak idővel és tapasztalattal lehet megítélni, de a kezdeti szakmai elismerések feltétlenül többet adnak a megelőlegezett bizalomnál is.

A nagy autógyárak már kezdenek is lecsapni a lézertechnológiára. Az Osram partnere nem meglepő módon egy német autóipari vállalat. Az első nagy széria a BMW i8 volt, ami lézer első fényszórókkal hagyta el a gyárat.

Minden vélemény számít!