A LED világítás könnyed áttekintése az Osram világítástervezőjének szemével

A világításiparban 100 éve van jelen az Osram. Egy évszázad alatt a technológia rengeteget változott, innovációk jöttek és tűntek el gyorsan vagy emelkedtek fel, megannyi ötletből lett keresett termék és ezernyi mérnök tette hozzá a maga szaktudását a folyamatosan megújuló termelésbe. Mai bejegyzésünkben egy idén márciusban készült interjúból szemezgetünk, amit a designlines.de online magazin készített az Osram vezető világítástervezőjével, Timo Dilgerrel.

Timo Dilger

Timo Dilger rendkívül sokoldalú ember. Asztalos, ipari formatervező, valamint díszlettervező végzettséget is szerzett. Ezen kvalitások kiváló szakemberré teszik. Nyilvánvalóan büszke arra, amit az Osram és leányvállalatai elértek, de a múltból építkezve a jövőbe tekint.

A tervező kiemeli, hogy a tavalyi évben befejezett projekt a Sixtus-kápolnában egy igazi mérföldkő a cég életében. (A Sixtus-kápolna új LED világításáról mi is írtunk még 2014 novemberében.) A vatikáni projekt egyfelől maga az épület hatalmas méreteinek, másfelől természetesen annak történelmi és kulturális értékének köszönhetően volt egy kiemelt beruházás, ami most már egészen nagyszerű referencia. Az Osramra ehhez hasonló nagy projekteket azért bíznak, mert komplett megoldásokat kínálnak, a megbízók számára minden egy forrásból elérhető a specialistáktól a konkrét lámpatestekig.

A nagy irodaépületekben, bevásárlóközpontokban, gyárakban, sportcsarnokokban vagy éppen alagutakban gyakori követelmény, hogy a fényforrások diszkréten illeszkedjenek a szerkezethez. Elvárásként jelentkezik, hogy amíg a lámpák a kívánt helyre világítsanak, maguk a lámpatestek szinte alig legyenek észrevehetőek, de legalábbis integrálódjanak a környezetbe. Az Osram sikerének egyik titka, hogy ezeket a szempontokat mindig szem előtt tartja.

Osram Vega

Nehéz minden célcsoportnak megfelelni. Timo Dilger hangsúlyozza, hogy az eltérő keresleti igények miatt a széles termékkínálat és a rugalmasság nagyon fontos. Építészek, tervezők keresik azokat a lámpatesteket, amelyek formájukban, színükben, stílusukban összeegyeztethetőek az adott tér egyéb elemeivel. A villanyszerelők számára pedig az a jó, ha a lámpák könnyen és gyorsan felszerelhetőek.

Ma már sok olyan dolog, amit a hagyományos világításról tudtunk, elavult. A technológiai váltás egyértelműen a LED felé mutat. Ahogy a technológia, úgy a LED-es fényforrásokkal megvalósítható feladatok is mások, mint korábban. Timo Dilger büszke arra, hogy ennek a világítástechnikai forradalomnak a részese. Véleménye szerint a LED-es „izzók” megjelenése és a LED-lámpák robbanásszerű elterjedése valóban nevezhető forradalomnak az iparágban.

A LED-technológia azonban nem csak a beltartalmat változtatta meg. A LED-ekben rejlő lehetőségek kihasználása miatt elkerülhetetlen a lámpatestek küllemének újratervezése. Ráadásul célszerű nagyon hosszú időtávokban gondolkozni. A korábban sosem tapasztalt működési időtartam okán nem kell gyakran a cserére gondolni, továbbá a fenntartással kapcsolatos problémák és magasabb költségek is megszűnnek.

Osram Arktika-P

Mindig érdekes kérdés, hogy hogyan látja egy tervező, milyen irányba fog elmozdulni a világ a következő években. Timo Dilger meglátása szerint otthonainkban bútorok és elektronikus eszközök fognak egyre több világítási funkciót ellátni a digitalizáció és a fényforrások miniatürizálásának eredményeképpen. A közeljövő hangsúlyos témája lehet még a fény és az egészség, valamint a fény és a jólét kapcsolata. Ahogy már a blogunkban is tettünk róla néhány alkalommal említést, kutatások bizonyítják, hogy a mesterséges fény jelentős hatást gyakorol az emberre. A gondosan kiválasztott fényforrás és világítás érezhető javulást hozhat az emberek életébe. Szintén új és izgalmas terület a hálózatosodás, a komplex és intelligens világítási rendszerek, a tabletekről és telefonokról vezérelhető okos fényforrások. Az Osram ez utóbbiban a Lightify Pro LED fényforrásokat ajánlja.

Vannak tehát célok, új kihívások és megvan az ambíció ezek eléréséhez. Kíváncsian várjuk, hogy merre és miképp halad tovább a technológia. Bárhogy is, az Osram az út elején lesz.

 

Minden vélemény számít!