A LED napjainkban és a közeljövőben

Az elmúlt években a LED kulcsfogalommá vált a világítástechnika minden területén. Egy olyan technológia, melynek előnyei egyre ismertebbek és ezzel egyidejűleg természetszerűleg egyre kihasználtabbak; egy olyan lehetőség, mely a környezetkímélés és az energiatakarékosság harmóniájában találkozik egyéni és közösségi szinten egyaránt az emberekkel; egy olyan befektetés, melynek megtérülése biztosra vehető; egy olyan potenciál, mely forradalmasítja a vizuális megjelenítést.

A LED-világítás, a „LED-izzók”, a LED-fénycsövek témakörében egyelőre kevésbé jártas olvasóknak, esetleg ezen fogalmakkal először találkozóknak röviden megjegyzem, hogy a LED (angol rövidítés, Light Emitting Diode) egyszerű fordítással fénykibocsátó/fényemittáló/világító diódát jelöl. A magyar – és az angolon kívül minden más – nyelv még minden bizonnyal néhány évig küzdeni fog a helyes, de egyben közérthető, közkedvelt kifejezés megtalálásával. A lényeg, hogy a LED egy pontszerű fényforrás, ami félvezető anyagból készült és elektromos árammal működtethetjük akár a saját háztartásunkban is és világíthatjuk be vele lakásunkat, teraszunkat vagy kertünket a folyamatosan bővülő termékspektrum megfelelő elemeit felhasználva. Az interneten gyakran találkozhatunk a LED-izzó, illetve a LED-égő kifejezéssel, holott a LED-es fényforrás nem „izzik”, pláne nem „ég”, hiszen nem hőmérsékleti sugárzó, működése nem az áram hőhatásán alapul a hagyományos, wolframszálas izzókkal ellentétben.

Philips

Philips

Ezzel el is érkeztünk a LED-világítás egyik fő előnyéhez. A hagyományos izzókkal szemben a LED-ek energiahatékonysága nagyságrendekkel kedvezőbb. Amíg a közelmúltban a győri Mobilis Interaktív Kiállítás Központban egy fizikai-kémiai kísérletekkel operáló bemutatón az előadók a hagyományos izzók kapcsán gyakran megjegyezték, hogy azok inkább melegítésre, mint világításra jók, addig a LED-ek esetében az elektromos energia felhasználását követően szinte minimális hőveszteséggel számolhatunk. A napjainkban elérhető LED-fényforrásokkal a hagyományos izzólámpákhoz képest 80-90%-os energiamegtakarítást érhetünk el. A megtakarítás a jobb fényhasznosításnak és a magasabb optikai hatásfoknak köszönhető. A LED-világítókban rejlő lehetőségek elérhetővé teszik ma már azt, hogy egy 60W-os izzóhoz hasonló fényerőt egy mindösszesen 9 watt  felhasználású led helyettesítsen ugyanakkora fényerő kibocsátása mellett.

A fényhasznosítás kulcsmozzanat a LED-technológia térnyerésében. Az elmúlt években itt volt jelentős az áttörés. A ma elérhető LED-ek képesek a 80-110 lumen kibocsátott fényáramra 1 watt felvett elektromos teljesítmény mellett. A hagyományos izzók esetében elmondható, hogy a 15-20 lumen/watt már jó, sőt kiváló értéknek számított. A Philips kutatói azonban már kifejlesztették a 200 lumen/watt fényhasznosítást nyújtó LED-fénycsövet. A fejlődés folyamatos. Európai, távol-keleti és észak-amerikai kutatók foglalkoznak nap, mint nap a világítástechnika fenntartható fejlődésének ezen módon történő biztosításával.

Paulmann

Paulmann

A LED-fénycsövek 2013 nyarán a különböző kimutatások alapján az izzópiac 13%-át adták – várhatóan ez az arány mindösszesen két év leforgása alatt, azaz 2015-re megháromszorozódik és elérheti a negyven százalékot.

A fentiek után nem szükséges villamosmérnöki végzettség ahhoz, hogy meglássuk, miért lesz jobb nekünk, ha a világítás kapcsán már főleg led-ekre fogunk támaszkodni. Ma az emberiség teljes energiafelhasználásának 8 százalékát fordítja világításra. A led-es fényforrások elterjedésével ez az érték két százalékot csökkenhet a következő egy-két évtizedben. Azzal a lehetőséggel, hogy a led-ek felválthatják a hagyományos izzókat, legalább akkora eredményt érhetünk el az energiahasznosításban és a környezetkímélésben, mint a megújuló energiaforrások kiaknázására létesülő szél-, illetve vízi erőművek sokszorosításával.

Persze minket, mint a globális folyamatokra nagyon csekély ráhatással bíró személyeket elsősorban az érdekel, hogy – a rezsiszámlánk csökkenése és a környezettudatunk erősítése mellett – a LED-fényforrások használatától mit várhatunk el. Például „színezhetünk”, ha úgy tartja kedvünk. A már hosszú évek óta, főként jelzőlámpákban használt színes led-ek után napjainkra már az ún. hideg fényű, valamint a meleg fényű, fehér színt adó led is elérhető. A másik komoly előny, hogy a vásárolható led-fényforrások élettartama össze sem hasonlítható a hagyományos izzók ebbéli képességeivel. Megfelelő körülmények között több tízezer (!!!) óráig világít nekünk egy „led-izzó”.

Osram

Osram

A LED-világítás következő nagy mérföldkövét jelenthetik az ún. OLED-ek, amelyek organikus világító diódákat jelölnek. Ezekben a fénykibocsátásért szerves vegyület a felelős, mely elektromos áram felhasználásával világít.

Végezetül essen szó az árról! Napjainkban egy hagyományos izzó fényerejéhez hasonló LED-fényforrás ára magasabb a megszokott „égőkhöz” képest. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fenti okok (élettartam, energiafogyasztás, stb.) miatt érvényesül a csak első hallásra paradoxonnak tűnő megállapítás, miszerint „a drágább olcsóbb”. Nagyon gyorsan megtérül tehát az a pluszköltségünk, amit a LED-ek vásárlásakor könyvelünk el. A jövőben, a minél szélesebb körű elterjedés következtében persze az árak csökkenése várható.

A következő években egészen biztos, hogy a társadalom egyre több tagja fog megismerkedni a led-ekkel és fogja tapasztalni azok hasznos voltát. A világítástechnikai forradalom mindeközben korlátokat nem ismerve tör előre – a rohamos fejlődés gyümölcsét pedig bárki learathatja.

Minden vélemény számít!