Amsterdam Rijksmuseum

Meglátásom, illetve a tágabb ismeretségi körömbe tartozóktól vett tapasztalataim szerint Hollandia egyre kedveltebb úti cél a magyarok számára. Na nem azért, mert mindenki tulipánra, fapapucsra vagy szélkerékrengetegre vágyna – a Németalföld ennél sokkal többet kínál. Ha egy várost kellene kiemelnünk, akkor pedig minden bizonnyal tízből kilencünknek Amszterdam jutna elsőként eszébe. Egy város, amely már így is vonzó a fiatalok számára, tartja a lépést a modern (posztmodern?) korral és a folyamatos fejlődés szükségszerűségével. A felgyorsuló világ élményvadász társadalmával nem megbirkózik, hanem abban társra lel. Ebben pedig partnere a LED…

Philips LED világítás

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

A LED-technológia már ott van szinte mindenhol, ahol felújítanak, javítanak, korszerűsítenek. Így naná, hogy Hollandiában, egy világ közvetlen elitjébe tartozó elektronikai óriáscég hazájában is utat és otthont talál a LED. A Rijksmuseumnál úgy gondolták, hogy a dolgokat jobbá kell tenni.

Philips LED világítás

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

Azok számára, akiknek a név nem mond sokat, egy rövid összefoglalót adok a Rijksmuseumról. Magát az intézményt 1800-ban, Hágában alapították, majd nyolc évvel később, Napóleon bátyja, Louis Bonaparte parancsára költöztették át Amszterdamba. Az intézmény célja a holland történelem és művészetek bemutatása a széles közönség számára. A mai helyére, a város központjában található hatalmas, impozáns épületbe 1885-ben került. Az évente átlagosan egymillió látogatót fogadó múzeum felújítását 2003 decemberében kezdték meg.

Philips LED világítás

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

A felújítás grandiózus volt. Az összes kiadás meghaladta a 100 milliárd forintot. A tervezetthez képest több év csúszással, 2013 áprilisában nyitotta meg a felújított múzeumot a leköszönése előtti utolsó hivatalos fellépésén Beatrix királynő. A LED-es fénytechnika nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az időbeli csúszást és a nagyon magas költségeket a hollandok és persze a turisták gyorsan elfelejtsék, majd ámulatba essenek. A nem titkolt célja az volt Hollandiának és Amszterdamnak, hogy a Rijksmuseumot újra a világ közvetlen elitjébe helyezzék. 2013-ban az előzetes adatok alapján több, mint 2,2 millió látogató kereste fel a múzeumot, amely rekord azt igazolja, hogy jó úton járnak a hollandok. Élményt, jó benyomást kelteni, miközben a kultúra és a tudomány is találkozik az emberrel. Ezt az elvárást teljesítették a Philips LED-fényforrásainak segítségével.

Philips LED világítás

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

A felújítás – melynek hosszú időtartama alatt egy melléképületben helyezték el többek között Rembrandt műveit – érintette a múzeum teljes világításrendszerét. Ennek következtében 2013 óta a Rijksmuseum homlokzatát, külső területeit, éttermeit, az átriumokat, a termeket, de még a büféket, boltokat is LED világítja meg. A közel 30 000 négyzetméteres területen jelentősen csökkentette a fenntartási költségeket a LED-ek használata. A LED-fényforrásokat azonban itt sem csupán energiatakarékossági eszközként használják!

Philips LED világítás

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

Egy múzeumba látogató ember élményt szeretne, tartalmas kikapcsolódást. Egyedül, családdal, csoportosan, bárhogyan. Ahhoz, hogy a 21. században is felkeltse, majd megtartsa az emberek figyelmét egy múzeum, nem árt, ha alkalmaznak valami izgalmasat, valami újat. Fontos az emberekben kialakuló első benyomás. A hatás, amely éri őket, mikor belépnek a múzeumba, mikor belépnek egy új terembe, mikor egy képet egészen közelről néznek. A LED-ek kiváló eszközei annak, hogy a másfél kilométeres múzeumi körsétát – ami alatt több mint 8000 művészeti és történelmi tárgyat láthatunk – feldobják, és a múzeumban található festmények gazdagságához újabb értéket adjanak. Hogy miként?

Philips LED világítás

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

A művészekhez talán nem fogható, de mégis nagyon hatásos és fontos munkát végző technikusok segítségével a festmények minden értelemben új megvilágítást kaptak a LED-ek segítségével. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a művek eredeti értékén, mondanivalóján, tartalmán változtattak a múzeumban, épp ellenkezőleg: hozzáadtak, hogy az emberek még közelebb érezhessék magukat az alkotókhoz. A látogatói élményre és a műalkotások időtállóságára egyaránt építő világítási designelemmel a legnagyobb holland mesterek műveit egyaránt színesebbé, élesebbé, élénkebbé tették. A LED-lámpákat úgy állították be a projekten dolgozók, hogy hol egy alkotás egészét világítják meg vele, hol pedig – és valójában ez az izgalmas része – egy-egy részletét emelik ki vele, ezzel újrateremtve azon hangsúlyokat, amik érzékelésére talán egy átlagos múzeumi látogató a LED-világítás segítsége nélkül nem lenne képes. A Rijksmuseumnál úgy gondolták, hogy a realisztikus, természetközeli, magas minőségű LED-fények felejthetetlen vizuális élménnyel gazdagítják a kultúrára fogékony és a kreativitást díjazó közönséget. Minden egyes mestermű részleteit kidomborítják a LED-del. Az eredménnyel a felújítás során szorosan együttműködő múzeumi vezetők, a Philips vezetői és a múzeum építészei mind-mind elégedettek.

Amsterdam Rijksmuseum

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

A múzeumnál az újranyitással és a felújítással kapcsolatban azt is hangsúlyozták, hogy többek közért azért esett a LED-re a választásuk, mert ez a technológia lehetővé teszi, hogy a napfényhez hasonló hatást (és minőséget) csaljanak a múzeum zárt tereibe. Emellett fontos szempont, hogy az UV-lámpák terhére írható problémák, mint a magas hő- és károsanyag-kibocsátás a LED-del már a múlt ködébe vesznek, így az alkotások is nagyobb biztonságban és védelemben részesülnek. Hogy mennyire modern, dinamikus és rugalmas a LED, azt az is érzékelteti véleményem szerint, hogy a múzeum LED világítási rendszerét egy mobil alkalmazáson keresztül irányíthatják a dolgozók.

Amsterdam Rijksmuseum

Rijksmuseum – Amsterdam [Philips]

Ha Amszterdamban járnak, és van idejük bőven, akkor ne csak a híres-neves kávézókat, a világhírű söröket vagy a lenyűgöző és unikális belvárost keressék és ízleljék, hanem adjanak néhány órát a kultúrának is. A Rijksmuseumban a történelmet a modern kor vívmányaival tették érdekesebbé. A LED újra táptalajt adott a kreativitásnak és egy újabb sikertörténetnek.

Minden vélemény számít!