Vessünk egy pillantást skandináv lakásokra!

Azért nem utazunk a messzi északra és az idei tél első erősebb hullámai okozta kellemetlenségekből hazaérkezőknek sem fogunk rögtön havas-jeges tájakat mutatni. Éppen ellenkezőleg, a mínuszok elől a kellemesen meleg szobákba menekülőknek adunk néhány jó tippet a lakberendezéshez. A skandináv stílus egyre népszerűbb, természetközelisége a modernebb és a konzervatívabb felfogású emberek számára is hízelgő. Milyen is egy skandináv stílusú lakás? Vagy inkább szerencsésebb, ha így fogalmazok: egy skandináv stílusú otthon…

nordlux float

Vannak dolgok, amelyek magától értetődőek. Mást várunk egy távol-keleti kultúrából érkező dizájntól, mást egy mediterrán országból származó tervezőtől és megint mást egy skandinávtól. A legalapvetőbb skandináv stílusjegyek közé tartoznak a nagyméretű ablakok és a fehér szín változatai. A nem éppen barátságos klíma miatt ugyanis a kevés napfényt minden skandináv ember megbecsüli, így arra kell törekedniük, hogy a természetes fény a lehető leginkább szétterjedjen a lakásban. A fehér színű falakon kiválóan visszaverődik az a fény, amelyet a nagy ablakok beengednek. A fehér, illetve a világos színek dominanciája nem csak a falakon, hanem a bútorokon, a kárpitokon is megjelenik. A faanyagok a skandináv nappalikban gyakori vendégek, tipikusan a világos fanemek kerülnek előtérbe. Az ebben a stílusban jártas lakberendezők az adott ingatlan lehetőségeihez képest törekednek az összefüggő terek kialakítására, amelyek szintén elősegítik a fény terjedését.

VITA_Silvia_8

Szemben a blogunkban korábban tárgyalt minimál stílussal, itt a falakat egyáltalán nem szükséges (majdnem) üresen hagynunk! Kedves családi emlékeket felidéző fényképek, színes festmények jól mutatnak a fehér falakon. De a színek kedvelői nem csak itt, hanem például a dísztárgyakon és a textíliákon is kompenzálhatják azt, hogy a falak nem úsznak különböző színekben. Egy-egy piros, lila vagy narancssárga dekorációs elem egyáltalán nem rontja el (sőt!) a skandináv otthon összképét.

VITA_Silvia_3

Fontos a megvilágítás. A természetes napfényt nem csak a skandinávok, hanem minden más népcsoport tagjai kedvelik, csupán például mi szerencsésebbek vagyunk az észak-európaiaknál a napfényes órák számát tekintve. Nálunk később van a naplemente, de a mesterséges fényforrások használatát nem kerülhetjük el. A skandináv stílusú otthonokban kizárólag meleg fényű lámpákat találunk. Emellett mécsesek, gyertyák használata ajánlott, a kandalló pedig egyenesen tökéletes.

nordlux motion 50

A lakásbelsőt alapjaiban meghatározó bútorokban egyáltalán nincs megkötés arra vonatkozólag, hogy azok modernebbek vagy régebbiek. A skandináv stíluselemek a XXI. századi és a klasszikus belterekben egyaránt kiválóan érvényesülnek. A legfontosabb az egyszerűség és a természetesség. Skandináv tervezők munkái között gyakran találunk természet ihlette formákat, a természet szeretetét hirdető alkotásokat.

Blogunk lakberendezéssel foglalkozó cikkeiben többször említjük a skandináv stílust, a facebook oldalunkon pedig további képeket, ötleteket találni, így a természetes elegancia kedvelőinek érdemes követnie minket mindkét csatornán! Amennyiben pedig bele is fogna a lakás kisebb átalakításába, ami a világítást illeti, kezdje nálunk a keresést, hiszen a skandináv dizájn lámpák és lámpaburák már várják!

Minden vélemény számít!