Az Osram Lightify Pro termékei

Előző bejegyzésünkben bemutattuk általánosságban a Lightify Pro világítási rendszert. Miután kitárgyaltuk, hogy az okos LED világítás milyen előnyökkel jár a professzionális felhasználási területen, ezúttal vetünk pár pillantást közelebbről is a rendszer elemeire, a Lightify Pro LED-jeire.

Az Osram célja egy olyan intelligens, hálózati világítási rendszer megteremtése volt, ami új korszakot teremt a professzionális világítás területén. Kábelek nélkül, gyors kiépítés, egyszerű irányítás és konfiguráció. Kulcsszó a rugalmasság és a hatékonyság. A termékek 2015 májusától lesznek elérhetőek, előjáróban essen néhány szó róluk.

Osram Ligtify Pro

Okos világítási rendszerekhez kell egy ún. átjáró (Gateway), így a Lightify Pro is úgy működik, hogy az átjáró kapcsolatot létesít a mobileszközökön futó applikációval (vezeték nélkül, WLAN) vagy a számítógéppel és a routerrel (vezetékkel, LAN). A gyártó kiemeli, hogy az átjáró hatalmas memóriával fog rendelkezni. Az átjárón felül három kis eszköz segítségével tartja a rendszer a kapcsolatot az érzékelőkkel, kapcsolókkal.

Az Osram a Lightify Pro rendszerhez két applikációt fejlesztett ki. Az egyikkel („Commission app”) az egész világítási rendszert konfigurálhatjuk, minden funkcióhoz hozzájutunk, egyéni és csoportos világítási témákat állíthatunk be a LED-lámpákra. Bizonyos világítási típusokat, módokat szerkeszthetünk vele (pl. a különböző irodákba, tárgyalóba, folyosóra stb.), de ugyanúgy ez az applikáció kell ahhoz, hogy megteremtsük az integrációt a hálózatba bevenni kívánt kapcsolókkal – például úgy, hogy funkciókat adunk nekik. A „Commission” applikációt nyilván azok fogják használni, akiknek az irodában a rendszer kiépítése, majd a későbbiek folyamán az esetleges fejlesztése lesz a feladata. Ezzel szemben az ún. „Control” applikáció használata már minden munkatársnak ajánlott. A másik programmal előre szerkesztett beállításokat ezzel léptethetjük életbe, de például használható a Control app arra is, ha a LED-fények színét szeretnénk megváltoztatni. A két applikáció kiegészíti egymást, a hozzáféréseket nyilvánvalóan a helyi felelősök határozzák meg.

Na de nézzük azokat a LED-lámpákat végre, amiket a fentiek szerint irányíthatunk, kedvünkre állíthatunk! Mindenek előtt ki kell emelnünk, hogy valamennyi fényforrás a LED-technológia minden előnyét felvonultatja, úgymint a kiváló fényminőséget, az alacsony energiafogyasztást vagy éppen a rendkívül hosszú élettartamot. Az alábbi lámpák közül egyedül a Lunis nevet viselő készül olyan verzióban is, ami hagyományos technológiát használ.

Osram Ligtify Pro_2

Az Arktika P-LED nevet viselő fényforrás minimalista, lapos dizájnnal megjelenő mennyezetre függeszthető lámpa. Különösen ajánlott oda, ahol folyamatosan számítógépnél végzett munka folyik. Minden egyes LED-et egy hatszög vesz körbe. A pontosan lefelé irányított fény nem bántja a szemet, nincs ún. „ragyogás” érzet, a vizuális komfortérzet magas.

A Comfit M LED mennyezeti lámpa minden típusú irodában kiválóan alkalmazható, de ugyanúgy ajánlja az Osram iskolákba is. 100.3 lumen/watt teljesítménye óriási hatékonyságot mutat. Egy kontroller, valamint egy jelenlét- és napfényérzékelő integrálva van a fényforrásban.

A Mira fantázianevet viselő LED-fényforrás változatosságával hódít: van süllyeszthető, falra szerelhető és felfüggeszthető változata. Ezzel gyakorlatilag minden, épületben használatos kivitelre megoldást nyújt. Az integrált napfény- és mozgásérzékelő, valamint a garantált harmonikus atmoszféra tartozik még előnyei közé.

A Lunis a Lightify Pro termékcsalád ún. mélysugárzó tagja. Két méretben érhető el majd, kombinálja a funkcionalitást és az esztétikát. Burkolati gyűrűvel vagy anélkül is felszerelhető, akár teljesen egy szintben lehet a mennyezettel.

Fentieken túl az Osram egy kompakt süllyesztett LED-lámpát is ajánl rögtön a 2015. májusi bevezetéskor. A teljesen a mennyezetbe simuló lámpatest általános megoldást nyújthat megannyi iroda számára.

Végül, de nem utolsósorban itt lesz a Vega Lightify Pro LED-lámpa is. Az Osram természetesen nem a vegetáriánusokra gondolt a termék kifejlesztésekor, de sokaknak fog tetszeni biztosan. Sínrendszerben, falra szerelve és függő változatban jelenik meg – minden esetben „designer” megoldásként. A hasábos szerkezet ideális számítógépes munkakörnyezetbe. A Vega specialitása, hogy a lámpa lekapcsolásakor gyakorlatilag átlátszó.

A termékkínálat már most változatos, a rendszer érdekes, könnyen átlátható és gyorsan szerkeszthető. Az applikáció használata aligha okozhat problémákat olyanok számára, akik már gyakorlottak a mobileszközök kezelésében. Az egyszerű telepítés után már kezdődhet is az irodai világítás új korszaka.

One thought on “Az Osram Lightify Pro termékei

Minden vélemény számít!