Vitán felüli kiválóságok Dániából

Ahhoz, hogy igazán jó legyen a világítás, hogy a minőségi LED fényforrások remekül funkcionáljanak, hogy valóban harmonikusak és ideálisak legyenek a fényviszonyok, nem elég kiválasztani a LED „izzók” közül a kedvenceket, tovább kell gondolkozni. Kreativitásunk mellett a lámpatestek és a lámpaburák teszik teljessé a fényforrásokat. A koppenhágai Vita cég skandináv stílusjegyekkel jelentkezik a lámpaburák világának elitjébe.

Vita_lámpa_5

A wikiszotar szerint a bura, mint világítótestet védő eszköz, „lámpát, gyertyát, villanykörtét védő vagy annak fényét tompító, porcelánból, üvegből vagy átlátszó műanyagból készült fedél”. Ennek a „fedélnek” a formája, mintázata meghatározó szerepet tölt be a szobák dizájnjában. A klasszikus gömbburák kedvelői nem lesznek a Vita legnagyobb megrendelői, hiszen a dán tervezők munkái a hagyományos vonalakat elhagyva, de mégsem hivalkodva adják vissza azt, amit ők gondolnak a formákról.

Vita_lámpa_3

A Vita a cég honlapján hangsúlyozza, hogy a skandináv életérzés és a minőségi alapanyagok mellett kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. „Bizonyíték, nem ígéret” az, hogy termékeiket a lehető legvékonyabb dobozokba csomagolják az értékesítés előtt annak érdekében, hogy azok szállítása minél kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon. A fényesebb jövő tehát több értelemben jelenik meg a „vitások” szemei előtt. De álljunk itt meg egy pillanatra!

Vita_lámpa_9

Lámpaburát vékony dobozba?! Igen, bizony. A lámpaburát hazavisszük, mintha csak egy füzetet vettünk volna, aztán a bura otthon lesz három dimenziós és működésre kész. A cég, valamint a forgalmazók weboldalán minden egyes terméknél egy többperces videót találunk arról, hogy miként lehet a kis dobozból kivett elemekből elkészíteni a képeken látható burákat. A videók elején egyébiránt – szintén a fenntarthatóság jegyében – kérik a fogyasztókat arra, hogy energiahatékony LED „izzókat” használjanak. Nem kell megijedni a „Do It Yourself” megoldástól, azok is könnyen boldogulnak az összeszerelés feladatával, akik anno technika órán nem tűntek ki az osztályból.

A praktikus dizájnnak köszönhetően a hullámokat idéző, fodrozódó Vita Carmina termékcsalád tagjai függő, álló vagy asztali lámpatestként egyaránt bevethető a lakásokban. A Clava retro lámpaernyőin apró lyukak vannak, így körülöttük a helység tele lesz apró fénypontokkal. Több ilyen burával igazán hangulatossá válik egy szoba vagy egy nagyobb terem. A Conia szirmokból összeálló toboz formában hódít, minimalizmusa és természetessége csábító. A Conia burákhoz hasonlítanak a Silvia márkanevű darabok, csak toboz helyett articsókára emlékeztetnek. Kiemelendő még a Vita termékei közül az Eos valódi libatollból készült burái, melyek bolyhosan, légiesen visznek finomságot a nappalikba vagy a hálószobákba. A Disca név mögött egy érdekes, aszimmetrikus fényhatást biztosító különös darab rejtőzik. A körformájú, talán leginkább konyhákba illő Cuna burák le sem tagadhatnák skandináv eredetüket, és mindössze két perc alatt összeállíthatók.

Vita_lámpa

A Vita lámpaburákra valóban úgy kell gondolni, mint az enteriőr részeire, hiszen formáik, vonalvezetésük stílusa szokatlan, de elegáns. Szokatlan az a formula is, hogy otthon lehet őket összeszerelni – ezzel azonban olyan érzés is eléri az embert, hogy ő alkotta a „terem buráját”. Nem először és erősen vélelmezhetően nem utoljára jelentkeztünk blogunkban skandináv cég rövid bemutatásával. Kövess minket továbbra is, még több képért és cikkért keresd fel facebook oldalunkat, további ötletekért pedig térj be webáruházunkba!

Vita_lámpa_10

 

2 thoughts on “Vitán felüli kiválóságok Dániából

Minden vélemény számít!