1 szív, 1 fa – látványos felhívás az erdők újratelepítése érdekében

Egyre több helyen találkozunk a médiában a globális felmelegedés problémakörével és hallunk az idén decemberben esedékes párizsi klíma konferenciáról. Azt hiszem, ez így van rendjén, jó, ha az emberek tisztában vannak a téma fontosságával. Az egyre szélsőségesebb időjárás, a megjósolhatatlan természeti katasztrófák számának növekedése és az átlagos hőmérséklet lassú, de folyamatos és tartós emelkedése mind-mind probléma az embernek és a bolygó teljes ökoszisztémájának. Valamit tenni kell – ez lassan mindenki számára egyértelmű.

Hogy mit? Ez itt a nagy kérdés. Minden apró lépés számít. A környezettudatos, energiakímélő technológiák egyre több iparágban teret nyernek. Kevesebbet fogyasztanak az autók és kevesebb a szén-dioxid-kibocsátásuk, az újonnan létesített gyárak se bocsátanak ki annyi káros anyagot, mint évtizedekkel előbbi társaik, nagysebességű vonatoknál már elképzelhetetlen a gőz- és dízelvontatás, a háztartási gépeknél a fejlett világban pár év múlva már minden háztartásban csak az lesz a kérdés, hogy az „A” energiakategórián belül hány „+”-os a termék. De sorolhatjuk tovább: egy háztartásban a nyílászárók cseréje után kevesebbet kell fűteni vagy hogy kicsit „hazabeszéljünk”, a hagyományos fényforrások LED-“izzóra” történő váltása szintén nem csak költség-, hanem energiahatékony is.

Azonban vannak olyan kedvezőtlen globális, elsősorban ipari folyamatok, amelyek miatt a fenti példák mind csupán apró, vagy legfeljebb kis lépésnek számítanak a probléma megoldásának hosszú lépcsősorán. Több kell. Ezt ismerte fel a Párizsban élő művész és építész, Naziha Mestaoui is. Olyan ötlettel állt elő a párizsi klímacsúcs előtt, amely könnyen kivívja emberek tömegeinek tetszését. Ültess egy fát virtuálisan – és valóságosan!

A „1 heart 1 tree” projekt megadja a lehetőséget arra, hogy virtuálisan egy fát építsünk például az Eiffel-toronyra. Applikáció segítségével és persze a cél eléréséhez felajánlott néhány euró átutalásával egy ilyen zöld fényben pompázó virtuális fa jelenik meg az Eiffel-tornyon a nevünkkel (vagy egy más, általunk kiválasztott szóval). A dinamikus fénymozgások azt a hatást fogják kelteni, hogy a fa a szív ritmusára növekszik. És hogy mi ebben a jövőbe mutató és a valóságos? Minden egyes virtuális fa egy igazi ültetését jelenti. A világ minden pontján zajlanak erdő újratelepítési programok – minden felajánlás hatására egy újabb fát ültetnek a Föld egyik pontján. A „1 heart 1 tree” program célja nem kicsi: 1 millió fát szeretnének telepíteni a program (és a klímatalálkozó) végéig!

A program indítói és szervezői hangsúlyozzák, hogy az emberiség eljutott arra a fejlettségi szintre, ahol egy-egy újabb technológia már nem növeli, hanem csökkenti a „távolságot” ember és természet között. Az „újrakapcsolódás” hatására új életek, új fák születnek. Ez egy fontos üzenet mindenki számára: a természet tisztelete és szeretete nélkül elképzelhetetlen a fenntartható fejlődés és maga az emberi élet jövője is. Mindenki, aki támogatásával részt vesz a programban, három éven keresztül kap információt a közvetve általa ültetett fáról és arról az erdőről, melynek újraépítésében ezzel segít.

Az erdők újratelepítése, mint megoldás a globális felmelegedésre, természetesen már nem számít új gondolatnak. Az a tudományos cáfolat is ismert már, hogy önmagában fák millióinak ültetése sem ellensúlyozza az óriási szén-dioxid-kibocsátást. Ugyanakkor a Rák- és a Baktérítő környékén történő újratelepítések biztosan kedvező hatással lennének bolygónk hőmérsékletére.

Az „1 szív, 1 fa” projekt is egy lépés abba az irányba, amerre mozdulnunk kell. Minimális erőfeszítéssel és csekély összegű támogatással lehet bárki részese ennek a globális törekvésnek. Ha teheted, ültess Te is egy fát!

Minden vélemény számít!