A süllyeszthető LED világítás előnyeiről

Többször tettünk róla már említést, hogy akár otthon, akár a munkában, akár idegen környezetben vagyunk, a világítás befolyásolja hangulatunkat, komfortérzetünket. Persze ezt nem is kell bizonygatnunk, minden ember érzi, ha fárad a szeme, ha a rossz fényerő miatt veszít a koncentrációjából vagy éppen zavarják a harsány fények. Vannak olyan helyzetek, mikor nem is vesszük észre, hogy egy helytelenül beállított világítás van ránk rossz hatással. Egyre több tanulmány foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen helyzetben milyen színű, erejű és típusú világításra van szükségünk. Mai bejegyzésünkben néhány szót ejtünk a süllyeszthető LED világítás pozitív hatásairól, adunk egy-két tanácsot, tippet és mutatunk pár képet praktikus kiépítésekről.

Paulmann_LED_süllyesztett_4

Bizonyos helyzetekben egész egyszerűen a jó világítás megléte vagy hiánya befolyásolja közérzetünket. A süllyeszthető LED-es lámpatestekkel tudatosan formálhatjuk a világítást számunkra megfelelőnek. A mennyezetbe süllyeszthető szpot lámpa diszkréten szintben van a mennyezettel, lapos fekvésével gyakorlatilag annak részévé válik. Kifejezetten alkalmas LED-es fényforrás a mennyezetbe süllyeszthető szpot lámpa olyan szobákba, melyekben a belmagasság alacsony, hiszen szemben a függesztett LED-es lámpatestekkel, nem vesznek el teret a szobából. Ezt az előnyt persze mindenfajta helyiségben érdemes lehet kihasználni.

Méretüket tekintve ezek a mennyezetbe süllyeszthető szpot lámpák szerénynek mondhatóak, mégis ezek a kis világító „csillagok” jelentős hatást gyakorolnak az emberre. A fény befolyásolja életminőségünket, ezért fontos, hogy milyen fényforrásokat választunk otthonra. A süllyeszthető LED lámpák egyes típusainak fényereje szabályozható, fényük vakításmentes.

Paulmann_LED_süllyesztett_2

Több alkalommal hangsúlyoztuk már, hogy különböző napszakok, események, otthoni cselekvések más-más világítást igényelnek. A LED-es lámpatestek szabályozhatóságának hasznosságát mindenki megtapasztalhatja. Ha egy kényelmes székben órákon át olvasni szeretnénk, harmonikus, relaxáló világításra van szükségünk. Amennyiben azonban a családtagokkal társasjátékozunk, az asztal erősebb kivilágítása ajánlatos – nehogy valaki némi előnyért kihasználja, hogy valami kikerül a látókörünkből. Kellemes vacsora után barátokkal egy-egy pohár bor kortyolgatása közben segít a jó hangulat megteremtésében az alkalomhoz illő világítás beállítása.

A billenthető modelleknek is könnyen hasznát lehet venni. Az ilyen süllyeszthető szpot lámpák fényét például a fal egy részére fókuszálhatjuk, így kiemelést kaphatnak a poszterek, a fényképek vagy netán az értékes festmények. A kiemelést természetesen a szoba egyéb pontjaira is alkalmazhatjuk.

Paulmann_LED_süllyesztett_3

A piacvezető Paulmann külön hangsúlyt fektet arra is, hogy ezek a süllyeszthető LED lámpák vakításmentesek legyenek, azaz ne bántsák a szemet hosszú használat közben sem. Bárhol helyezkedünk a szobában, nem kell hunyorognunk, figyelembe se kell vennünk a fényforrásokat, csak adjuk át magunkat a harmóniának.

Lakás berendezésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni a világítást. Az otthon világítási rendszerének felépítése nagyon fontos. Alapos meggondolást követel, hogy pontosan milyen típusú fényforrásokat szeretnénk és mit várunk el tőlük. A hideg LED fény már a múltté, a kellemes, otthonos meleg színhőmérséklet a LED süllyeszthető lámpákkal is elérhető. A dizájn szintén fontos szempont. Megannyi beépítőkeret (LED szpothoz) érhető el, a már tárgyalt billenthetőség mellett színük, formájuk, anyaguk is különböző. A LED szpotos beépítőkeretek terén is hatalmas a választék.

Paulmann_LED_süllyesztett

Végezetül álljon itt Torsten Wicke, a Paulmann világítástervezőjének egy jó tanácsa. Ha a fotelünkben ülve olvasunk olvasólámpát használva, a szoba világítását ne kapcsoljuk le teljesen, csak finoman vegyük „halkabbra” a süllyeszthető szpot lámpák fényerejét. Ugyanis amennyiben túl erős a kontraszt a közelről érkező erős fény és a sötét háttér között, nagyon gyorsan elfáradnak a szemeink olvasás közben. Ezért is fontos, hogy a fő világítás fényereje szabályozható legyen.

A LED-es lámpatestek néhány előnyét talán nem is lehet elégszer hangsúlyozni. Persze akinek már ilyenek ékesítik otthonát, az könnyen tud beszámolni a kellemes tapasztalatokról. A mennyezetbe süllyeszthető szpot lámpák a modern, letisztult formáikkal, az átlagos felhasználás mellett 22 éves élettartamukkal kitűnő választás rengeteg otthonba.

 

Minden vélemény számít!