Az Osram története

Foglalkoztunk már annyit a termékeikkel, megmutattuk néhány igazán kivételes újításukat, a LED-körtétől a Lightify Pro okos világításig megismertettük kínálatukat olvasóinkkal – most szentelünk egy írást magára a cégre, ami ezen LED-fényforrások mögött van. Tekintsük tehát át az Osram történetét!

Osram_retro_2

Claudia Schiffer szerepel egy ismert német autómárka reklámfilmjében. Azt mondja a reklámban, hogy vannak olyan dolgok, melyekben nem a németek a legjobbak – de például az autó kérdésében nem nézne kijjebb az országhatárnál. A német technológia, precizitás, minőség olyan érték, amit világszerte elismernek. Az Osram is Németország egyik ipari büszkesége – ráadásul egy másikból vált ki.

Az Osram márkanevet 1906-ban jegyezték be Berlinben az arra szakosodott intézetben. Ekkor persze még senki nem gondolta volna, hogy az Osram nevével fémjelzett termékek a világítástechnika milyen spektrumaiba és milyen magasságaiba fognak elérni. Érdekes volt a névváltozás: maga a név két olyan anyagra utal, amire szükség volt az izzószál gyártásánál, amelyek az ozmium (Osmium) és a volfrám (wolfram). Ezzel a névvel aztán 1919-ben alapítottak céget, amellyel az Auergesellschaft, Siemens & Halske és az Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft (AEG) egyesítette elektromos lámpa gyártását.

Osram_retro_3

Az Osram tehát négy híján száz éves. Az évtizedek alatt követték a technológia változását és mindvégig az elitbe tartoztak a világításiparban. Mire a technika eljutott a LED-fényforrásokig, igazi világcéggé váltak. 1978-tól 2013-ig a Siemens egyedüli részvényessé vált a cégben. Több nagyobb vállalatot is felvásároltak. 1998-ban közel 10 millió dollárt fizettek az ECE Industries India tulajdonosi jogaiért, majd 2009-ben a Traxon Technologies, míg 2011-ben a Siteco vált az Osram részévé.

2013 egy új, jelentős mérföldkő éve. Ekkor (egészen pontosan július 8-án) az Osram kivált a Siemens-ből. A frankfurti tőzsdén Osram Licht AG néven találjuk meg a vállalatot. Most már önálló tagjai annak a remek német iparnak, ami megannyi remekül működő multinacionális céget ad a világnak.

Osram_LED

Az Osram székhelye napjainkban Münchenben van. A két vezető fényforrásokat gyártó világcég egyike. Világszerte mintegy 120 országban vannak jelen és több mint 34 000 embernek adnak munkát. A 2014-es pénzügyi évben 5,1 milliárd Euro bevételt realizáltak. Az Osram Sylvania leányvállalat a legnagyobb világításpiaci részesedéssel bír Észak-Amerikában. Regensburg a székhelye a másik nagy leánycégnek – az Osram Opto Semiconductors globális értékesítési hálózattal rendelkezik, vezető termékei közé tartoznak a LED-fényforrások.

Rövid történelemóránkkal benéztünk kicsit az Osram név mögé. Minden egyes termékük, így mindegyik LED-lámpájuk több évtizedes tapasztalatra támaszkodhat. Jelenleg a forgalmuk mintegy 29%-át teszik ki a LED-technológiára épülő fényforrások.

Minden vélemény számít!