Kertek, emberek, Ledek

Paulmann kültéri LED világítás

Paulmann kültéri LED világítás

Akár a házhoz tartozó telken, akár egy város szélén található csendes övezetben van valakinek kertje, az úgy jó és úgy szép, ha rendezett. A kerttel dolgozó emberek igényesek munkájukra, legyen szó veteményezésről vagy kerti tó kiásásáról, fenntartásáról – de ugyanúgy ad magára egy kerti parti házigazdája. Az igényesség követeli a jó minőséget és a megbízhatóságot, így ha világítás, akkor a kerti ledek alkalmasak annak minden formájának megvalósítására.

Continue reading

A LED napjainkban és a közeljövőben

Az elmúlt években a LED kulcsfogalommá vált a világítástechnika minden területén. Egy olyan technológia, melynek előnyei egyre ismertebbek és ezzel egyidejűleg természetszerűleg egyre kihasználtabbak; egy olyan lehetőség, mely a környezetkímélés és az energiatakarékosság harmóniájában találkozik egyéni és közösségi szinten egyaránt az emberekkel; egy olyan befektetés, melynek megtérülése biztosra vehető; egy olyan potenciál, mely forradalmasítja a vizuális megjelenítést.

A LED-világítás, a „LED-izzók”, a LED-fénycsövek témakörében egyelőre kevésbé jártas olvasóknak, esetleg ezen fogalmakkal először találkozóknak röviden megjegyzem, hogy a LED (angol rövidítés, Light Emitting Diode) egyszerű fordítással fénykibocsátó/fényemittáló/világító diódát jelöl. A magyar – és az angolon kívül minden más – nyelv még minden bizonnyal néhány évig küzdeni fog a helyes, de egyben közérthető, közkedvelt kifejezés megtalálásával. A lényeg, hogy a LED egy pontszerű fényforrás, ami félvezető anyagból készült és elektromos árammal működtethetjük akár a saját háztartásunkban is és világíthatjuk be vele lakásunkat, teraszunkat vagy kertünket a folyamatosan bővülő termékspektrum megfelelő elemeit felhasználva. Az interneten gyakran találkozhatunk a LED-izzó, illetve a LED-égő kifejezéssel, holott a LED-es fényforrás nem „izzik”, pláne nem „ég”, hiszen nem hőmérsékleti sugárzó, működése nem az áram hőhatásán alapul a hagyományos, wolframszálas izzókkal ellentétben.

Philips

Philips

Continue reading

LED, mint partykellék

Ha az ember házibulit rendez, próbál kitenni magáért és mindent megtesz annak érdekében, hogy az érkező vendégek tökéletesen érezzék magukat. A LED fényforrások egy csoportja kifejezetten ajánlott a partyszervezők számára! A LED hangulatlámpák, a dekorációs LED-ek különböző fajtáival diszkóvá alakíthatjuk a nappalit vagy a kertet, udvart. Játszhatunk a színekkel, a változatosság nem csak gyönyörködtet, hanem izgalmas is.

Paulmann UV LED szalag

Paulmann UV LED szalag

Continue reading

A wolfram szálas izzó

Az izzólámpákat ma már – ha a szó szigorú értelmében vesszük, akkor ugyan még nem nevezhetjük elavult fényforrásnak, de – egyre kevesebben használjuk, a technológia túllépett rajtuk. A 20. század végére, 21. század elejére tehető világítástechnikai újításokra főként az izzók gyenge fényhasznosítása miatt volt szükség. Ma már többféle fényforrás biztosít hatványozottan jobb fényhasznosítást.

Wolframszálas izzó

Continue reading

Fény és egészség

Az elmúlt évtizedekben az egészségtudománnyal foglalkozók és kutatásaik száma ugrásszerűen megemelkedett és a szakterület folyamatos fejlődést mutat. Köszönhető ez annak, hogy a megváltozott társadalmi berendezkedés felborította az emberek természetes bioritmusát és a többség kénytelen szoros időrendhez kötve élni és cselekedni. Kutatások mutatnak rá arra, hogy nem csak a napsütés (D-vitamin-ellátás), hanem a mesterséges fény léte, minősége, színhőmérsékletének szabályozása is jelentős hatással van az emberi szervezetre.

Philips Instyle Ponte - Színhőmérséklet szabályozható LED lámpa

Philips Instyle Ponte – Színhőmérséklet szabályozható LED lámpa

Continue reading

Elemlámpa

A XXI. század világítástechnikai forradalma annyira szerteágazó és nyugodtan kijelenthetjük, hogy teljes körű, hogy az elemlámpák területe sem maradhat érintetlen. A LED-technológia itt is megjelent már és nem csak felveszi a versenyt hagyományos „vetélytársaival”, hanem – ne legyen kétségünk efelől – le is körözi azokat. Szóval amennyiben elemlámpára van szükségünk, ne habozzunk, szavazzunk itt is a LED-re!

Az elemlámpák egyfajta külön kasztot alkotnak a fényforrásokon belül. Mobil, hordozható eszköz, ami jó, ha legalább egy van minden háztartásban. Sajnos bármikor jöhet egy áramszünet, amikor az otthonunkban is szükségünk lehet egy elemlámpára – de ha a munkánk vagy akár a munkánk megköveteli, akkor akár minden nap szükségünk lehet az elemlámpákra. A LED-es elemlámpákat ajánlom minden esetben. Hogy miért?

Osram - Camping LED lámpa

Osram – Camping LED lámpa

Continue reading