Éjszakai LED zóna Bellinzonában

A tél közepén Svájc elég jó hely, ugye? Kiránduljunk hát egyet egy alpesi városba, nézzük meg, hogy mit találtak ki az ottani városvezetők arra, hogy a belvárost vonzóbbá tegyék a turisták számára! Bellinzona Svájc „olasz részén”, a határhoz közel fekszik. A Ticino folyó által vájt völgyben elterülő várost minden évben rengeteg turista keresi fel, ami nem csoda, hiszen a környező hegyek, a táj, de az épített környezet is lebilincselő errefelé. A látványokon kívül persze rengeteg programlehetőség hívja újra és újra a családokat. Az alig 18 ezer lélekszámú város a folyóról elnevezett Ticino kanton székhelye egyébiránt, így politikai-közigazgatási értelemben is fontos településről beszélünk.

Bellinzona_4

Bellinzona minden évszakban kiváló kiindulópont egynapos kirándulásokhoz, hiszen a környék telis-tele van romantikus helyszínekkel, lélegzetelállító hegyekkel, völgyekkel, tavakkal. A szállodákban megszállók délután visszaérkeznek a városba, megvacsoráznak – majd útnak indulnak a belvárosba. Mint a tengerparti városokban, amikor már leszáll az este, a központi terek és utcák megtelnek lazításra vágyó emberekkel. Ahhoz, hogy az este ne okozzon csalódást, nem csak a butikoknak és a szuvenírárusoknak kell eladniuk magukat. Így gondolta a városvezetés is, mikor amellett tették le voksukat, hogy közterületi LED lámpákkal tegyék színesebbé a kora esti forgatagot.

Bellinzona

A Viale Stazione sétálóutca a forgalmas vasútállomást köti össze a városközponttal. Svájc legolaszabb városában nem túl meglepően egy itáliai cég vállalta a LED lámpák telepítését. A sétálóutca térkövei közé süllyesztett és a padok alá helyezett LED-es fényforrások rendkívül barátságossá teszik az utcát és az órákon át korzózó, a város által kedélyesen fogadott vendégek estéjét minden értelemben fényesebbé teszik. A Viale Stazione egyébiránt hetente egyszer otthont ad a környék leghíresebb szabadtéri piacának, 2015-től azonban az esti és az éjszakai órákban is egyre többször lehet tömegre számítani. A megannyi étterem, bolt, galéria legnagyobb örömére.

Bellinzona_2

A képeken láthatjuk az eredményt: ilyen utcákon bárki szívesen sétálgat a családjával együtt. A színes LED világítással az a város célja, hogy ne csupán funkcionális legyen az utcai világítás, hanem hozzájáruljon egyfajta érzelmi kötődés kialakulásához a város és a turisták között. A padok alá helyezett LED lámpatestekkel olybá tűnik, hogy a padok lebegnek az utcakövek felett. Ötletesek a fák köré húzott LED csíkok is: a fák törzsei megannyi színekben pompázhatnak. A programozható világítási rendszerrel a LED lámpák színe és összjátéka igazodhat év- és napszakokhoz, vagy éppen a város és környezetében zajló eseményekhez – egy szóval a város dinamikus részévé válik a világítás.

Bellinzona_5

Ha erre jársz, tölts el egy estét a belvárosban, miután megnézted a város három középkori várát, amelyek mind szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján! Hazánkban is vannak gyönyörű, történelmi belvárosi sétányok, több városunkban terjed a közterületi LED világítás, de a Bellinzonához hasonló LED világítási rendszerrel még nem találkozunk. A képeket elnézve reméljük, hogy ez hamarosan változni fog. Érdemes LED-re váltani.

Minden vélemény számít!