Fényt a fényért!

A környezetszennyezés szó hallatán az emberek többsége olajfoltokra, eldobott műanyag zacskókra, füstölgő gyárkéményekre vagy a szén-dioxid-kibocsátásra gondol. Környezetünket ugyanakkor negatívan érintheti a mesterséges fény is. LED-lámpák használatával a fényszennyezés jelentősen csökkenthető, a kedvezőtlen folyamatok leállíthatók.

Fényszennyezést valamilyen mesterséges fényforrás tud okozni oly módon, hogy fényét nem csupán, sőt többségében nem a funkciójának megfelelő felületre juttatja. Ez a környezetvédelmi és élettani szempontokból egyaránt rendkívül fontos téma több megközelítést is igényel, melyből ebben a bejegyzésben egyet emelek ki – az égbolt felől közelítek.

Philips köztéri LED lámpatestek

Philips köztéri LED lámpatestek

Aki nagyvárosban él, egyre ritkábban nézhet fel örömmel, nyugalmat árasztóan a csillagos égboltra. A LED-technológia előtt a településeken gyakorlatilag minden közterületi fényforrás szennyezést okozott, az éjszakai égbolt háttérfényességét megnövelve. Ezzel a látható csillagok száma jelentősen kisebb, mint városokon kívül. A csillagok fénye természeti értékeink közé tartozik, melyről nem szabad és a LED-nek köszönhetően nem is kell lemondanunk.

A hagyományos közterületi világítás, illetve például a nagyobb kereskedelmi egységek épületeinek, parkolóinak hatalmas teljesítményű lámpái a szükségesnél lényegesen több fényt bocsátanak ki. Ezzel egyfelől sok energiát használnak fel, másfelől sokat adnak le horizontális irányban, illetve az égbolt felé, melyekre az utcán sétáló vagy autót vezető embereknek nincs szüksége. A kárba ment energiát lehet megspórolni közterületi, közösségi LED-világítással!

Philips közterületi útvilágító LED láma

Philips közterületi útvilágító LED láma

A közterületi LED-lámpák fénykibocsátása kevésbé szórt, csak az utca felületét világítják meg. A LED-ek használatával nem csak az energiafelhasználás, illetve a költség csökkenthető, hanem a fényszennyezés és a környezetterhelés is. Amíg tehát a hagyományos megoldások esetén a mesterséges fény eltakarja előlünk a csillagok természetes fényét, a LED-világítással újra kitárul elénk az ezernyi csillagos égbolt.

 

Minden vélemény számít!