Okos Osram, okos otthon

Ki lóg többet az interneten? Te, vagy a körte a lámpádban? Most talán Te, de ne hidd azt, legyél bármennyire netfüggő, hogy ez mindig így lesz! A dolgok internete (Internet of Things) és a mögötte lévő technológia folyamatosan és rohamosan fejlődik. Ez persze legfőképpen annak köszönhető, hogy erős igény mutatkozik iránta. Okos otthonok létrehozása, hálózatokra kapcsolódás, lakásautomatizálás – kifejezések, amelyek rövid időn belül népszerűbbek lehetnek a szelfinél.

Osram_Lightify_Pro

A tévénken játszhatunk le filmeket, amiket a számítógépünkön tárulunk, a (legtöbbet használt) telefonunk már régen nem vezetékes, a tablettel készített fényképeket egy „felhőn” át bárhol megnézhetjük. Elektronikus eszközeinket a szó fizikai valójában véve már nem kell összekötni ahhoz, hogy egyfajta hálózat részei legyenek. A „wifi alapvető emberi jog”, ahogy egy reklámban elhangzik – de a vezetékes hálózatok világa nem merül ki a wifiben. Wifit használó okos világításos eszközökről értekeztünk már korábban, most azonban mi, pontosabban az Osram továbbmegy egy lépéssel. Az Osram újonnan fejlesztett okos LED lámpája már Thread Protokollt használ.

Hogy mit?!? Nem célom informatikai oktatást tartani (ami eltúlzott magabiztosságot is mutatna rólam), így a téma iránt komolyan érdeklődőknek ajánlok egy kis további böngészést a neten, de néhány szóban azért érdemes itt és most kitérni a Thread Protokollra.

Thread_internet_of_things

A Thread egy IP-alapú vezeték nélküli hálózat, amelyet a sikeres világcégekből álló Thread Csoport fejlesztett ki, kifejezetten otthoni okos eszközökre. A szórakoztatóelektronikai cikkek mellett órák, hűtők, mosógépek, biztonsági berendezések és rengeteg más dolog lehet egyetlen hálózat része. A Samsung, a Philips vagy éppen a Whirlpool csupán néhány név a cégóriások közül, akik valamilyen módon részt vállalnak a fejlesztésekben és abban, hogy a dolgok internete egyre inkább kielégítse a fogyasztói igényeket. Az együttműködéssel járó kutatás-fejlesztés eredményeként annak ellenére, hogy még két éve sincs, hogy a csoport megalakult, már konkrét termékeket mutatnak be a vállalatok, amelyek a Thread-hálózatot használhatják. De mivel jobb és több a Thread-hálózat a wifinél?

Osram lightify

A Thread Protokoll egyik legfőbb előnye, hogy nincs „hibapontja”. Azaz a hálózat működése nem egyetlen eszköztől függ, amelynek meghibásodása/lemerülése esetén a teljes hálózat használhatatlanná válna. Az ún. mesh hálózat lényege, hogy amellett, hogy akár többszáz eszköz is csatlakozhat rá, az egyes eszközök kiválása nem állítja le a hálózat működését. További komoly pozitívum a biztonság – a Thread banki szintű titkosítást használ, így nem kell félnünk attól, hogy illetéktelenek könnyedén hozzáférhessenek a gondosan kiépített rendszerünkhöz. A környezettudatosság hangsúlyt is kap, a Thread-hálózat alacsony energiafelhasználással jár.

Az Osram az okos világításban élen jár, a Lightify termékcsaládot már két éve kínálja az érdekességre és praktikumra egyaránt fogékony fogyasztóknak. Okostelefonról vagy tabletről egy alkalmazás segítségével ezernyi olyan beállítást eszközölhetünk a fényforrásainkon, amelyet évekkel ezelőtt még elképzelni sem tudtunk. Előnyeit már többször kifejtettük, a konkrét termékeket pedig megtalálod webáruházunkban!

Thread

A müncheni cég most sem vár másokra és a múlt héten Las Vegas-ban, a CES 2016 keretein belül bemutatta az első olyan okos LED lámpát, amelyet a Thread hálózati protokoll vezérel. A Thread emblémával is ellátott Osram Lightify LED-körte tehát már nem csupán egy világítási rendszer része lehet, hanem a teljes otthoni „eszközpark” aktív és teljes értékű tagja.

Milyenek lesznek az átlagos lakások a 30-as években? Ezt most még persze nehéz megjósolni – elektronikai eszközeink vélhetően kisebbek lesznek és a lehető legtöbb vezetéket levetkőzik magukról. És egymással fognak kommunikálni. Az előszobába lépve felkapcsoljuk a lámpát, amit érzékel a tévé és két perc múlva bekapcsol, miközben a mikró az előre bekészített vacsorát melegíti, hogy mire átöltözünk, már ülhessünk az asztalhoz. Egy gombnyomás és a lakás a szolgálatunkban áll. Lesznek még itt izgalmak, amelyeket kövess tovább velünk!

Minden vélemény számít!