Indirekt LED világítás

A LED-ek a világítástechnikai forradalom lezajlása után minden fronton élen fognak járni. Az, hogy a LED-es fényforrásokban rejlő potenciált mennyire használjuk ki, csak rajtunk múlik. Nézzünk egy újabb példát arra, hogy miért (és hol) jön jól a LED!
Azt hiszem, hogy napjainkban a háztartások többségében még nem találkozunk az indirekt megvilágítással, illetve annak a modern technológiák nyújtotta lehetőségek általi megvalósításával. Holott az indirekt megvilágítás praktikus, egyben idegen szóval élve dizájnos, illetve bárki számára elérhető, nem luxus megoldás.

Paulmann LED világítás

Paulmann LED világítás

Continue reading

LED az üvegházban

Amennyiben valaki a kertjében nem csupán pihen, hanem aktívan különböző növényeket termeszt, azzal nagyon sok munka lehet. Különösen így van ez akkor, ha megannyi zöldség- és gyümölcsféle, illetve virág várja nap mint nap a gondozást, cserébe a későbbi kiváló termésért. Miben tud segíteni a LED egy hétköznapi „kertésznek”?

Philips

Philips

Continue reading

LED LAX

Ez a cím nem kód, nem titkos, rejtjelezett üzenet (idézve a Tankcsapda LAX című számát), hanem arra utal, hogy a világ ötödik legnagyobb utasforgalmát lebonyolító repülőteréről lesz szó ezúttal a LED-ek világát bemutató írássorozatunkban.

A Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér a város délnyugati részén fekszik, mintegy 16 kilométerre a belvárostól. Az internetes szabad enciklopédia szerint minden más repülőtérnél több nem átszálló utast szolgál ki. Az óceán partjához közel, 14 négyzetkilométeren terül el a reptér, amelynek négy kifutópályájának összes hossza meghaladja a 12 000 métert. 87 országon belüli és 67 külföldi repülőtérre indul innen közvetlen járat (Budapestről csak londolni, párizsi, zürichi, müncheni vagy persze frankfurti átszállással juthatunk ide). Az éves teherforgalom már hosszú évek óta a kétmillió tonnányi szállítmány körül mozog.

LAX_1

Continue reading

Edison

Az elektronikát használó világítástechnika evolúciója már két évszázados történelemmel bír. A kétszáz év alatti folyamatos fejlődés sarkköveit megannyi felfedezés, találmány, szabadalom jelöli. Hosszú út vezetett tehát az alacsony fényhasznosítástól a LED-es fényforrás megjelenéséig. Az út kezdetére tekintünk most vissza.

Thomas_Edison

Continue reading

Farm a városban

Igazán komoly újításnak, találmánynak, innovációnak csak olyat nevezhetünk, ami több területen szül alapjaiban jobb megoldást a korábban ismerteknél. A kerék, a gőzgép vagy az internet nem minősülhetett csupán új alkatrésznek, eszköznek vagy kommunikációs csatornának, annál sokkal mélyebben forgatta fel az addigi ismereteket. A LED technológiát bátran sorolhatjuk ebbe a vonulatba: felhasználási területeinek széles köre, illetve az elérhető újítások magas száma és fontossága a legfontosabb találmányok listájára jegyezteti fel a ledeket. Ebben a bejegyzésben arra mutatunk rá, hogy egyes ledes kutatások milyen nagyszerű eredményekkel kecsegtetnek olyan jelentős probléma kiküszöbölésére, mint az éhínség, az élelmiszerhiány.

Philips City Farm

Philips City Farm

Continue reading

LED a sajtóban?

Igen, jól látom, bármennyire nem akarok hinni első pillantásra a szememnek. Határozottan megvan az a három nagy betű, az angol rövidítés, igen. Nem szaklapban, nem, sőt attól a leginkább távol: a legnagyobb példányszámban megjelenő, országos, ingyenes napilapról van szó. Vagyis, abban van szó a LED-ről.

Az olvasói levelek között „gyengék és drágák a LED-es égők” címmel egy jó kéthasábos írást találtam. Hogy mi?! Kérdezek fel magamban egyből, de a Ponyvaregény óta tudom, hogy ez a visszakérdezés nagyon rossz irányba kalauzolja az embert, így inkább egyből olvasásba kezdtem. Hamar rájöttem, hogy a cím megtévesztő. Nem kicsit, nagyon. A bejegyzés szerzője a LED-es fényforrások kapcsán ugyan megemlíti, hogy a foglalatba csavarható LED-ek közül a legerősebb a 12 W-os, amely átlagosan 1000 lm fényerőt tud biztosítani és egy 100 W-os izzó vagy egy 23 W-os kompakt fénycső megbízhatóan hozza az 1300 lm-t, a cikk végén már az adott irányba szórt „fénymennyiség” mérőszámmal és az energiamegtakarítással már abszolút az élre helyezi a LED-et. Egyszersmind a jövő a LED-es fényforrásoké, írja (nagyon helyesen), majd kiemeli, hogy a LED-ek fényereje gyakorlatilag nem csökken az évek során, a kompakt fénycsövekkel szemben.

Philips Master LED körte E27 20W 1521 lumen

Philips Master LED körte E27 20W 1521 lumen

Continue reading